Vijest

Pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe na području Sarajeva

13. Januara 2023.13:52
Na području sarajevske općine Novi Grad, u krugu fabrike “Zrak” na površini zemlje pronađeni su posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvi iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ekshumacija posmrtnih ostataka. Foto: BIRN BiH

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), navela je da na ovom području tragaju za posmrtnim ostacima dvije osobe koje su nastradale 1992. godine i da postoje naznake da bi se moglo možda raditi o tim žrtvama, ali da se čeka DNK analiza.

Prema njenim riječima, uz posmrtne ostatke pronađen je i jedan ručni muški sat, uz nešto odjeće.

Lokacija gdje su nađeni posmrtni ostaci izuzetno je obimno i složeno područje za pretraživanje, a situaciju dodatno usložnjava nepristupačan i teško prohodan teren, te se prekopavanje terena vrši ručno, stoji u saopćenju Tužilaštva, što su potvrdili i iz INO-a BiH.

“Ova ekshumacija neće se završiti danas, dakle ona će se nastaviti i u narednim danima s obzirom da se radi o malo širem lokalitetu, dakle pretraživat će se nekih 300 metara kvadratnih, radi se o šiblju i šipražju, dakle obraslom dijelu, šumovitom dijelu u krugu preduzeća ‘Zrakְ’, te će se taj teren detaljno pretražiti kako bi se provjerilo da li se možda na tom lokalitetu nalazi još posmrtnih ostataka”, objasnila je Fazlić.

Nakon ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni u daljnju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta žrtve putem DNK analize.

 

Aida Trepanić