Vijest

Na području Foče pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

30. Decembra 2022.13:15
Na lokalitetu zaseoka Zavina na području općine Foča, pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se sumnja da pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti, ubijenoj 1992. godine na tom području, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Ekshumacija posmrtnih ostataka, ilustracija. Foto: BIRN BiH

Posmrtni ostaci koji su danas ekshumirani nalaze se na površini terena, saopćeno je.

“Radi se zapravo o lobanji. Do ove informacije istražitelji Instituta su došli zajedno sa uposlenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je 1992. godine ubijena na tom području“, rekla je za BIRN BiH Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH (INO BiH).

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine navode da su posmrtni ostaci upućeni u Javno komunalno preduzeće “Gradska groblja” Visoko na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Pronalazak ovih posmrtnih ostataka rezultat je zajedničkog rada Tužilaštva BiH, SIPA-e, INO BiH i PU Foča, u okviru operativnog tima za traganje za nestalim osobama u Bosni i Hercegovini.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su predstavnici Instituta, forenizičar Međunarodne komisije za nestale osobe, te policijski službenici Policijske uprave Foča, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, čiji je istražilac Posebnog odjela za ratne zločine, po nalogu postupajućeg tužioca, koordinirao rad ovlaštenih službenih lica.

Jasmin Begić