Vijest

Za zločine u “Malom logoru“ u Banjoj Luci optuženo 15 osoba

30. Decembra 2022.11:45
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 15 osoba zbog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjenih u periodu od 1992. do 1995. godine u Vojno-istražnom zatvoru Banja Luka zvanom “Mali logor“.

This post is also available in: English


Banja Luka. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Tužilaštva, optuženi su Rajko i Duško Drljača, Milić Bućan, Goran Jorgić, Goran Bojić, Svetislav Cvijetić, Uroš Grab, Aleksandar Janković, Igor Kljakić, Milenko Letić, Borislav Milaković, Draško Radusinović, Gojko Soldat, Mile Vučković i Goran Savić.

Oni se, kako se navodi, terete u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražala u “Malom logoru“.

“Počinjeni zločini odnose se na nezakonita zatočenja, premlaćivanja, držanje u nečovječnim uvjetima, zlostavljanja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela, koja su počinjena nad više desetina žrtava, civila i ratnih zarobljenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i starijih osoba, a premlaćivanja su rezultirala i smrtnim posljedicama“, stoji u saopćenju.

Navode optužnice, kako je saopćeno, Tužilaštvo će dokazivati iskazima većeg broja svjedoka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Državnom sudu.

Lamija Grebo


This post is also available in: English