Vijest

Podignuta optužnica za mučenje zatvorenih civila u Hadžićima

30. Decembra 2022.13:48
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag zbog zločina protiv civilnog stanovništva na području Hadžića 1992. godine.


Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

U saopštenju Kantonalnog tužilaštva se navodi da su Fifić i Milidrag optuženi za mučenje i zlostavljanje civila bošnjačke nacionalnosti zatvorenih u Sportsko-rekreacionom centru.

“Terete za da su polovinom juna 1992. godine sa još nekoliko njima poznatih vojnika Vojske Republike Srpske –naoružani različitim vrstama vatrenog i hladnog oružja, ispred Sportsko-rekreacionog centra u Hadžićima, a potom i u samoj dvorani – mučili na različite ponižavajuće načine, primjenjivali teške oblike psihičkog i seksualnog zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenje trajnih fizičkih i psihičkih povreda kod protivpravno zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su Fifić i Milidrag počinili ratni zločin nečovječnim postupanjem, nanošenjem velikih patnji, te povredom tjelesnog integriteta i zdravlja.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Marija Taušan