Vijest

Osumnjičenima za zločine u Jošanici određene mjere zabrane

9. Januara 2023.12:25
Sud Bosne i Hercegovine je petorici osumnjičenih za zločine počinjene 1992. godine u selu Jošanica u Foči, u kojem je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, odredio mjeru zabrane sastajanja sa određenim osobama.

Slika ubijene desetogodišnje Dragane. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH je podnijelo prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene Rašida Sobu, Zakira Jamaka, Adema Fehrića, Ševku Glušca i Muriza Hadžiahmetovića zbog postojanja mogućnosti da pobjegnu te zbog uticaja na svjedoke.

“Sud Bosne i Hercegovine je nakon održanog ročišta, odlučujući po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane prema osumnjičenim (…) donio rješenje kojim je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, te je prema osumnjičenim (…) odredio mjeru zabrane sastajanja sa određenim osobama”, stoji u odgovoru Suda BiH.

Zbog sumnje da su počinili ratne zločine u selu Jošanica kod Foče, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 13. decembra 2022. godine šest osoba na području Sarajeva i Goražda.

Kako je tada saopćeno iz Tužilaštva BiH, uhapšene osobe su pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992., kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

Tokom napada, izvršeno je paljenje i uništavanja kuća i imovine, a žrtve su nakon zločina pronađene i identificirane.

“Osumnjičeni se terete da su, kao zapovjednici i pripadnici Višegradske brigade Armije RBiH, učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom”, navodi se u ranijem saopćenju.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se desio na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Osumnjičeni Hadžiahmetović je u međuvremenu preminuo.

*U ovom tekstu ime Ševke Glušca je ispravljeno, zbog ranije nenamjerne greške u pisanju jednog slova.

Aida Trepanić