Vijest

Naredne sedmice počinje suđenje Bastahu za zločin u Vlasenici

23. Oktobra 2020.16:21
Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Predragu Bastahu, kojeg Državno tužilaštvo tereti za sudjelovanje u ubistvima 37 civila na području općine Vlasenica.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Optužnica tereti Bastaha da je u svojstvu pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SBJ) Vlasenica, zajedno s još dvojicom pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol (Mračnica), u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenica.

Bastaha je Sud BiH 2011. pravosnažno osudio na 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u Vlasenici, te se optuženi nalazi na izdržavanju kazne.

Pred Državnim sudom u utorak će završne riječi iznijeti Odbrane Radovana Paprice i Slavka Ognjenovića, optuženih da su 9. juna 1992. godine, s još jednom osobom, na grub način silovali ženu bošnjačke nacionalnosti u Miljevini kod Foče.

Na teret im je stavljeno da su silovanje počinili u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske.

Završnu riječ će iduće sedmice iznijeti i Odbrana Edhema Godinjaka, koji je s Medarisom Šarićem i Mirkom Bunozom optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Naredne sedmice planiran je nastavak suđenja za zločine počinjene u Tesliću, Palama, Srebrenici, Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku, Foči, Kalinoviku, Sarajevu, Ilijašu, Vogošći, Brčkom, Kotor-Varoši i Trnovu.

 

Azra Husarić Omerović