Vijesti


Izricanje presude Ibri Merkezu za zločine u Goraždu naredne sedmice 17. Jula 2020. Vijest U petak, 24. jula, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će drugostepenu presudu Ibri Merkezu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Goraždu.
Uhapšen Duško Soleša, osuđen za silovanje maloljetnice u Bihaću 1992. godine 17. Jula 2020. Vijest Službenici Policijske uprave (PU) Banja Luka uhapsili su Duška Solešu, za kojim je bila raspisana potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, potvrđeno je iz ove policijske uprave za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Rade Vlasenko traži od BiH 20.000 KM odštete 16. Jula 2020. Vijest Rade Vlasenko, pravosnažno oslobođen optužbe da je u ljeto 1992. godine iz logora “Trnopolje” (općina Prijedor) izveo na prinudni rad trojicu civila bošnjačke nacionalnosti od kojih je jedan ubijen, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete u iznosu od 20.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog devet dana koje je proveo u pritvoru te mjera zabrane.
Sudija Agius odbio Karadžićev zahtjev za preispitivanje odluke o pristrasnosti sudija 14. Jula 2020. Vijest Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Carmel Agius odbio je zahtjev Odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, u vezi sa poništenjem ranijih odluka zbog percepcije pristrasnosti sudija.
Stalna odgađanja usporavaju jedini sudski postupak za Srebrenicu u Srbiji 14. Jula 2020. Vijest Skoro polovina saslušanja u predmetu protiv osam bivših pripadnika specijalne policije optuženih za učešće u pogubljenju više od 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice prije 25 godina odgodio je Sud u Beogradu.
Odgođeno izricanje presude za zločine u Ljubuškom zbog koronavirusa 14. Jula 2020. Vijest Državni sud je, zbog prevencije širenja virusa COVID-19, odgodio izricanje drugostepene presude sedmorici nekadašnjih pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
U Srebrenici obilježena 25. godišnjica genocida i ukopano devet žrtava 11. Jula 2020. Vijest U Potočarima kod Srebrenice danas je održana komemoracija žrtvama genocida nakon čega su u Memorijalni centar ukopani posmrtni ostaci još devet osoba. Obilježavanje 25. godišnjice genocida bilo je drugačije nego što je ranije planirano zbog pandemije koronavirusa pa su umjesto dolaska, svjetski zvaničnici poslali vidoeporuke u kojima su pozvali na prestanak negiranja genocida i odali počast žrtvama.
Live blog: Obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici 11. Jula 2020. Live blog Danas se u Srebrenici obilježava 25. godišnjica genocida u Srebrenici. Novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nalaze se u Potočarima kod Srebrenice odakle izvještavaju o događajima kojima se obilježava godišnjica genocida. Pratite tok obilježavanja na našem live blogu i društvenim mrežama.
Sljedeće sedmice presude za zločine u Prijedoru i Ljubuškom 10. Jula 2020. Vijest Apelaciona vijeća Suda Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći presude za zločine počinjene na području Prijedora i Ljubuškog.
Godišnjica ubistava preko 250 civila u Biljanima kod Ključa: “Kad je babo ubijen” 9. Jula 2020. Vijest U Memorijalnom centru u Biljanima kod Ključa, u petak, 10. jula, obilježava se 28. godišnjica ubistava 258 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je i otac Adnane Dervišević, koja je u vrijeme počinjenja tih zločina imala svega osam mjeseci. Danas ova mlada žena poručuje da osjeća ogromnu prazninu, ali da neće prestati da podsjeća na potrebu procesuiranja onih koji su joj uskratili pravo na očinsku ljubav.