Lice: Rajič Tonćo

Tonco-Rajic.png

26. Oktobra 2018.
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Tonću Rajiča, bivšeg pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), na dvije godine zatvora za zločin počinjen u logoru “Dretelj” kod Čapljine u augustu 1992. Presudom je utvrđeno da je Rajič naišao pored prostorije sa rešetkom u kojoj je bila zatvorena svjedokinja “A” i koju je vrijeđao i maltretirao je, nakon čega je repetirao automatsku pušku u namjeri da je ubije, pri čemu je odbio naredbu svjedoka “D” da spusti oružje, što je kod oštećene za posljedice imalo tešku psihičku bol i patnju.

Tonco-Rajic.png

12. Oktobra 2018.
Državno tužilaštvo zatražilo je od Apelacionog vijeća Suda BiH u obnovljenom suđenju, da Tonću Rajiča proglasi krivim i kazni po zakonu zbog zločina počinjenog u logoru “Dretelj” kod Čapljine, a Odbrana da se optužnica odbije, nakon čega je izricanje presude najavljeno za 26. oktobar.

nms_03_Dretelj---apljina.jpg

27. Oktobra 2017.
Nakon što je zastupnica oštećenih u završnoj riječi zatražila da Ivan Medić i Tonćo Rajič budu proglašeni krivim za zločine u logoru “Dretelj” i da žrtvama silovanja isplate po 40.000 maraka, Sud BiH zakazao je izricanje presude za 17.