Članak

Mediću smanjena kazna zatvora za zločine u Čapljini

14. Juna 2018.12:04
Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine uvažilo je žalbu Odbrane Ivana Medića te mu je zatvorsku kaznu po presudi za zločine nad civilima počinjene u logoru “Dretelj” kod Čapljine smanjilo sa 14 na 12 godina zatvora.

This post is also available in: English

Žalba Tužilaštva BiH se uvažava u vezi sa oslobađajućim dijelom koji se odnosi na optuženog Tonću Rajiča, pa je ukinut dio presude i donesena odluka o održavanju pretresa pred Vijećem Apelacionog odjeljenja.

Sud BiH je u novembru 2017. nepravosnažno osudio Medića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 14 godina, dok je Rajič oslobođen krivice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u “Dretelju”.

Medić je proglašen krivim za učešće u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen na sedam i po godina zatvora. Zbog osude na sedmogodišnju kaznu za ratni zločin i u drugom predmetu, Mediću je izrečena jedinstvena kazna.

Prema presudi, Medić je osuđen i da je u junu 1992. godine u logoru “Dretelj” zajedno s R.M. zlostavljao svjedokinju “B”.

Admir Muslimović


This post is also available in: English