Članak

Rajiču potvrđena dvogodišnja kazna za zločine u Dretelju

28. Marta 2019.15:33
Trećestepeno vijeće Državnog suda osudilo je Tonću Rajiča na dvije godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru “Dretelj” kod Čapljine.

This post is also available in: English

Rajič je proglašen krivim što je u augustu 1992. godine, kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), u Kasarni “Bruno Bušić” u Dretelju nečovječno postupao prema civilnoj osobi koja je bila nezakonito zatvorena u tom logoru.

Presudom je utvrđeno da je Rajič naišao pored prostorije s rešetkom u kojoj je bila zatvorena svjedokinja “A”, koju je vrijeđao i maltretirao, nakon čega je repetirao automatsku pušku u namjeri da je ubije, pri čemu je odbio naredbu svjedoka “D” da spusti oružje, što je kod oštećene za posljedicu imalo tešku psihičku bol i patnju.

Rajič je prvostepenom presudom u novembru 2017. oslobođen krivice za zločin počinjen u “Dretelju”, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku te je suđenje krenulo ispočetka.

Nakon obnovljenog postupka, Apelaciono vijeće je osudilo Rajiča na dvije godine zatvora.

Rajičev advokat izjavio je žalbu Trećestepenom vijeću, ali je ova žalba odbijena i drugostepena presuda je potvrđena.

Na ovu odluku suda ne postoji mogućnost žalbe.

S Rajičem se prvobitno sudilo i Ivanu Mediću, kojem je Apelaciono vijeće izreklo jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju 12 godina za zločine počinjene u “Dretelju”.

Admir Muslimović


This post is also available in: English