Članak

Počelo obnovljeno suđenje za zločine u Čapljini

7. Septembra 2018.15:33
Čitanjem optužnice Tužilaštva BiH počelo je obnovljeno suđenje Tonći Rajiču za zločin počinjen u logoru “Dretelj” kod Čapljine pred Apelacionim vijećem Suda BiH, uz navode tužioca Stanka Blagića da ostaje pri uvodnim riječima iz prvostepenog postupka.

Obnovljeno suđenje Rajiču počelo je nakon što je Apelaciono vijeće u maju ove godine uvažilo žalbu Tužilaštva BiH i ukinulo oslobađajući dio presude za Tonću Rajiča, kojem se zajedno s Ivanom Medićem sudilo za zločine u “Dretelju”.

Mediću je Apelaciono vijeće smanjilo kaznu sa 14 na 12 godina zatvora, a oslobađajući dio presude za Tonću Rajiča je ukinut i određeno je održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Medić je proglašen krivim za učešće u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen na sedam i po godina zatvora. Zbog osude na sedmogodišnju kaznu za ratni zločin i u drugom predmetu, Mediću je izrečena jedinstvena kazna. Osuđen je i da je u junu 1992. godine u logoru “Dretelj” zajedno s R.M. zlostavljao svjedokinju “B”.

U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je optuženi u augustu 1992. u logoru “Dretelj” zaštićenoj svjedokinji “A” psovao četničku majku i nazivao je kurvom, te prijetio puškom da će je ubiti.

Rajič se tereti da je ove zločine počinio kao pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Jasmir Muratović, branilac optuženog Rajiča kazao je da Odbrana neće iznositi uvodnu riječ te da će sve što bude imala iznijeti u završnoj riječi.

Tužilac Blagić je zatražio da Apelaciono vijeće prihvati sve dokaze koji su ranije izvođeni u prvostepenom postupku, te da se izvrši reprodukcija iskaza svjedoka “A” i eventualno svjedoka “D”.

Odbrana se nije protivila ovom prijedlogu navodeći da je u pismenom podnesku navela koji dijelovi iskaza svjedoka “D” trebaju biti reprodukovani, te je Apelaciono vijeće prihvatilo da se reprodukuju iskazi “A” i “D” na narednom ročištu koje je zakazano za 28. septembar.

 

Albina Sorguč