Lice: Deronjić Miroslav

Srebrenica-1024x683.jpg

31. Januara 2018.
Na suđenju Srećku Aćimoviću za genocid počinjen u Srebrenici, Državno tužilaštvo je kao materijalne dokaze uložilo nekoliko transkripata svjedočenja i iskaza osuđenika koje su dali pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).


22. Aprila 2014.
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinjen u Srebrenici, pročitan je iskaz haškog osuđenika Miroslava Deronjića u kojem stoji da mu je tadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao da srebreničke zarobljenike treba ubiti.


18. Novembra 2013.
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Bratunca, svjedoci Odbrane su izjavili kako su dobrovoljci odgovorni za zatvaranje i maltretiranje Bošnjaka, a da optuženi Savo Babić nema nikakve veze s tim.


26. Augusta 2013.
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Tužilaštva je ustvrdio da je u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, gdje su zatvarani muškarci, dva puta vidio optuženog Savu Babića.


22. Maja 2013.
Svjedočeći pred Haškim tribunalom, bivši načelnik opštine Skelani Dane Katanić izjavio je da mu Radovan Karadžić u razgovorima koje su vodili sredinom jula 1995. godine nije spomenuo ubistva Bošnjaka iz Srebrenice.