Članak

Nemiri i ubistva u Kravici

22. Maja 2013.00:00
Svjedočeći pred Haškim tribunalom, bivši načelnik opštine Skelani Dane Katanić izjavio je da mu Radovan Karadžić u razgovorima koje su vodili sredinom jula 1995. godine nije spomenuo ubistva Bošnjaka iz Srebrenice.

Katanić je kazao da se sa Karadžićem susreo na Palama dan nakon pada Srebrenice i tri dana kasnije, zbog straha da bi Skelani mogli biti ugroženi, kao i protivljenju da za civilnog povjerenika za Srebrenicu bude postavljen Miroslav Deronjić.

Usprkos opiranju predstavnika opštine Skelani, Karadžić je, po riječima Katanića, za svog povjerenika u “oslobođenoj Srebrenici” postavio Deronjića. Pred sudom u Haagu, Deronjić je 2003. priznao krivicu za ubistvo više od 60 Bošnjaka u selu Glogova kod Bratunca i osuđen je na 10 godina zatvora.

“Nije bilo diskusije o bilo kakvim ubistvima zarobljenika iz Srebrenice”, izjavio je Katanić i dodao da je Deronjić bio “blizak” Karadžiću kao zvaničnik Srpske demokratske stranke.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njene vojske, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka i progon hiljada žena, djece i staraca, u danima nakon što je Vojska Republike Srpske (VRS) 11. jula 1995. zauzela enklavu.

Katanić je rekao da je 13. jula 1995. bio u Bratuncu na sastanku s Deronjićem i dodao da je u gradu vidio autobuse kojim su iz Srebrenice odvođeni Bošnjaci.

“Nisam gledao koliko ih je i nisam imao potrebu da gledam, vidio sam gužvu. Nisam znatiželjan da gledam tamo gdje ne treba da gledam”, kazao je Katanić. Na pitanje tužioca tvrdi li da nije vidio “hiljade” Bošnjaka u Bratuncu, svjedok je odgovorio da “ne zna” i da “ne vjeruje” da ih je bilo na hiljade.

Na sugestiju tužioca da je istog dana čuo i za “strijeljanje više od 1.000 Bošnjaka” u obližnjem selu Kravica, Katanić je uzvratio da to nije čuo i da “ne zna da je to bilo strijeljanje”.

Potvrdio je, međutim, da je čuo da je u Kravici bio ubijen srpski vojnik iz Skelana, nakon što mu je zarobljenik oduzeo oružje i pucao u njega. Srpski vojnici su zatim, prema riječima svjedoka, potegli oružje i “nastali su nemiri”. Pozvan da precizira šta podrazumijeva pod “nemirima”, Katanić je odgovorio: “Da je bilo tu daljeg ubijanja, a kada, koliko, kako, to nisam znao.”

Karadžićev svjedok negirao je da je bilo šta neobično primijetio kada je kroz Kravicu prošao sutradan, na putu ka Palama. Pri tom iskazu ostao je i nakon što mu je tužilac predočio da su raniji svjedoci izjavili da su pred skladištem u Kravici vidjeli leševe.

Katanić je rekao da je vidio samo “policajce i vojnike” kraj puta i da je neometano prošao kraj skladišta. “Ne, nisam primijetio gomilu leševa kad sam išao kod Karadžića. Ništa nisam vidio”, kazao je on.

Svjedok je negirao i da je na sastanku istog dana bilo šta o događaju u Kravici rekao Karadžiću.

Karadžiću, koji je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 23. maja.

Radoša Milutinović