Članak

Komanda o ubijanju Srebreničana

22. Aprila 2014.00:00
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću za genocid počinjen u Srebrenici, pročitan je iskaz haškog osuđenika Miroslava Deronjića u kojem stoji da mu je tadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić rekao da srebreničke zarobljenike treba ubiti.

This post is also available in: English

Deronjić, koji je osuđen na deset godina zatvora za zločine u Glogovi i koji je preminuo 2007. godine, na svjedočenju pred Haškim tribunalom ispričao je da je od 11. jula 1995. imenovan za civilnog komesara za Srebrenicu. 

U iskazu je Deronjić kazao kako je 13. jula 1995. kontaktirao Radovana Karadžića – kojem se trenutno u Haagu sudi za genocid u Srebrenici i druge zločine – da bi se posavjetovao šta da uradi sa zarobljenicima u Bratuncu, koji su, prema njegovim riječima, predstavljali opasnost.

Prema ovom iskazu, Karadžić je Deronjiću rekao kako će neko doći da preuzme odgovornost za zarobljene. Te večeri, kako stoji u Deronjićevom svjedočenju, u njegovu kancelariju je došao Ljubiša Beara, koji mu je kazao da “zarobljenike treba pobiti” i da je to “komanda s vrha”. 

Deronjić je, kako piše u iskazu, rekao Beari da je plan Karadžića da se zarobljenici izmjeste u pravcu Bijeljine, Zvornika i Batkovića. Prema Deronjićevom iskazu, Beara je bio u alkoholisanom stanju. 

Kako je kazao Deronjić, on se i nekoliko dana ranije susreo s Karadžićem, koji mu je rekao da zarobljenike treba poubijati.

Haški tribunal je 2010. prvostepenom presudom osudio Bearu na doživotni zatvor za učešće u genocidu u Srebrenici.

Odbrana optuženog Aleksandra Cvetkovića je konstatovala kako bi, da je Deronjić živ, istom postavili nekoliko pitanja, među kojima – da li poznaje plan u vezi sa Srebrenicom 1995., da li je on bio u alkoholisanom stanju u julu 1995., te šta zna o Desetom diverzantskom odredu Vojske Republike Srpske (VRS).

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a.  

Suđenje se nastavlja 13. maja.

Džana Brkanić


This post is also available in: English