Članak

Dokumenti o Glogovi i Hranči

25. Juna 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu 1992. godine, Tužilaštvo je uložilo četiri materijalna dokaza, te najavilo mogućnost saslušanja još jednog zaštićenog svjedoka.

This post is also available in: English

Tužiteljica Ozrenka Nešković uložila je transkript izjave Miroslava Deronjića date 2003. godine Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).
“Ova izjava bitna je u dijelu koji se odnosi na široki i sistematični napad i zauzimanje Bratunca 1992. godine. Potom, naslovi ‘Ultimatum bosanskim muslimanima’, ‘Dobrovoljci stvaraju atmosferu straha’, te dolazak JNA u Bratunac. Interesantni su i podnaslovi – ‘Uloga bratunačkog Kriznog štaba’, ‘Glogova’ i drugi”, kazala je Nešković opisujući dokumente.
Miroslav Deronjić je u Haškom tribunalu osuđen na deset godina zatvora, a umro je 2007. godine. 
Tužilaštvo je uložilo i fotodokumentaciju sela Glogova i Hranča, u kojoj se, između ostalog, vidi i pravac deportacije stanovništva.
Ovim je Državno tužilaštvo privelo kraju izvođenje dokaza na suđenju Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću, čije su Odbrane uložile prigovor na relevantnost izvedenih dokaza.
Mlađenović i Živković su optuženi da su 3. i 9. maja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na sela Hranča i Glogova (općina Bratunac), nezakonito hapsili i zlostavljali bošnjačke civile.
Prema optužnici, Mlađenović je u to vrijeme bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) u Bratuncu, a Živković pripadnik te jedinice.
Odbrane su Sudskom vijeću dostavile prijedloge svojih dokaza.
Suđenje se nastavlja 9. jula.

Džana Brkanić


This post is also available in: English