Članak

Osporavanje svjedočenja o ubistvima Srebreničana

2. Jula 2013.00:00
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić nastavio je odbranu iskazom svjedoka Nenada Deronjića, koji je negirao da je u julu 1995. učestvovao u strijeljanju srebreničkih Bošnjaka kod sela Konjević Polje u opštini Bratunac.

This post is also available in: English

Deronjić je izjavio da je od 12. do 21. jula 1995. bio na dužnosti u policijskoj stanici u Srebrenici i da nije napuštao uže područje grada. On je negirao da je 13. jula bio u Konjević Polju, kao i da je strijeljao Bošnjake zajedno sa još trojicom pripadnika srpskih snaga.

Za strijeljanje 15 zarobljenih Bošnjaka 13. jula 1995. na obali rijeke Jadar, tadašnjeg policajca Deronjića optužio je u svom iskazu zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva KDZ-065.

U unakrsnom ispitivanju, zastupnik Optužbe je Deronjiću predočio više dokumenata zvorničke policije, po kojima je on na službu u Srebrenicu bio raspoređen 21. jula, a do tada je bio “u borbenim dejstvima”.

Ne osporavajući autentičnost tih dokumenata, svjedok je, međutim, ostao pri iskazu da je već od 12. jula radio u policijskoj stanici u Srebrenici i da grad nije napuštao sljedećih devet dana.

Na sugestiju da je 13. jula ipak bio u Konjević Polju, Deronjić je odgovorio: “Ne, ja sam kazao gdje sam bio i šta sam radio.”

Karadžić je optužen za genocid počinjen nad oko 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje civila u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Navod iz dokumenata da je njegova jedinica bila “u borbenim dejstvima” objasnio je tvrdnjom da je jedan dio čete bio u Srebrenici, a drugi na borbenim položajima.

Deronjić je, nakon što mu je tužilac pokazao dokument, potvrdio da je u dnevniku srebreničke policijske stanice zapis o njegovoj smjeni 13. jula 1995. bio ispravljan, ali nije mogao da objasni zbog čega.

On je negirao i iskaze više svjedoka da je 9. maja 1992. učestvovao u napadu na selo Glogova kod Bratunca.

Među svjedocima koji su to tvrdili bio je i njegov rođak Miroslav Deronjić, tadašnji predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) u Bratuncu. Deronjić je pred sudom u Haagu 2004. priznao krivicu za ubistva u Glogovi i osuđen je na 10 godina zatvora, a preminuo je 2007. godine na izdržavanju kazne.  

Te iskaze, Nenad Deronjić odbacio je riječima: “Ne, nije tačno, uopšte nisam bio u Glogovi tada.”

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u srijedu, 3. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English