Korupcija – Suđenja


Saznanja o Čauševiću i Sadikoviću dobio od Sedineta Karića 1. Oktobra 2020. Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) izjavio kako mu je Sedinet Karić pričao da je davao novac optuženom Kemalu Čauševiću.
Odbrana tužioca Idriza Begića traži postupak u Kantonalnom sudu Sarajevo 29. Septembra 2020. Odbrana tužioca Idriza Begića, obrazlažući žalbu, zatražila je od Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu da ukine presudu sarajevskog Općinskog suda, kojom je on osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, i odredi novo suđenje.
Miletić: Vještačenje telefona optužene i ostalih 24. Septembra 2020. Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, optuženoj za primanje dara i drugih oblika koristi, vještak informatičke struke ispričao je da je vršio vještačenje dva telefona optužene.
Mektić i ostali: Procedure usporile realizaciju projekta 24. Septembra 2020. Na suđenju za zloupotrebe u Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je realizacija projekta koji je finansirala Evropska unija (EU) prolongirana zbog dugotrajnih procedura.
Miletić: Nezakoniti dokazi pribavljeni posebnim istražnim radnjama 10. Septembra 2020. Općinski sud u Sarajevu usvojio je prigovore Odbrane Azre Miletić, optužene za primanje dara i drugih oblika koristi, da se na dokazima koji su pribavljeni posebnim istražnim radnjama i koji su označeni nezakonitim ne može zasnivati osuđujuća presuda.
Amir Zukić i ostali: Vještak predočio dijelove prepiske i ispis poziva 24. Augusta 2020. Na suđenju Amiru Zukiću i ostalima, optuženim pred Općinskim sudom u Sarajevu za koruptivna djela i druge zloupotrebe prilikom zapošljavanja u “Elektroprivredi”, forenzički vještak za mobilne telefone prezentirao je sadržaj prepiske i ispis poziva s uređaja Nedžada Trake i Ramiza Karavdića.
Čaušević: Iskaz o fiktivnim fakturama dala isprepadana 4. Augusta 2020. Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Hata Bešlagić nije željela da govori o detaljima poslovnih odnosa sa Anesom Sadikovićem, kojem se sudi sa nekadašnjim direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalom Čauševićem.
Miletić: Za tužioca neosnovani prigovori Odbrane 10. Jula 2020. Na suđenju Azri Miletić, koju optužnica tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu predložilo je da se svi prigovori Odbrane na materijalne dokaze odbace kao neosnovani.
Miletić: Prigovori na prijedloge i dokaze Kantonalnog tužilaštva 8. Jula 2020. Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, koju optužnica tereti za primanje dara i drugih oblika koristi, Općinski sud je odbio prijedlog Optužbe da se sasluša vještakinja forenzičar koja je trebala da iznese nalaz i mišljenje o prisluškivanim razgovorima, jer su naredbe za vještačenje proglašene nezakonitim.
Odbijen prijedlog Kemala Čauševića za izuzeće tužioca Dubravka Čampare 2. Jula 2020. Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, saopćeno je da je odbijen njegov prijedlog za izuzeće tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravka Čampare.