Korupcija – Istraživanja


18. Oktobra 2021.

Mala kineska kompanija za proizvodnju medicinskih aparata javno je objavila da njeni respiratori nisu za upotrebu na teško oboljelim pacijentima u bolnicama, mjesec dana prije nego što je Federacija kupila te respiratore uz tvrdnju da su namijenjeni za najteže pacijente, Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) može potvrditi u zajedničkom istraživanju s kineskim medijem The Initiumom.

30. Juna 2020.

Više od polovine od ukupno 330 miliona maraka, novca prikupljenog za parkiranje na carinskim terminalima u Bosni i Hercegovini tokom posljednje decenije, završilo je na računima tridesetak privatnih firmi dok zviždača koji je upozorio na nepravilnosti u ovom procesu tužilaštvo nije saslušalo duže od godinu dana, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

5. Februara 2019.

Visoko godinama ima problem sa zimskim održavanjem cesta.

16. Januara 2017.

Smijenjeni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenan Crnkić, bez znanja Upravnog odbora, potrošio je preko 40.000 kovertibilnih maraka na konferenciju koja nikada nije održana u Americi, zbog čega je protiv njega podnesena krivična prijava.

10. Novembra 2016.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić je izdavanjem dviju nezakonitih dozvola dopustio izgradnju hotela saudijskom investitoru “Malak Group”.

23. Juna 2016.

Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) okončava tendersku proceduru nakon koje će biti izabran najbolji ponuđač za gradnju novog sjedišta ove agencije u Banja Luci.

12. Maja 2015.

U najmanje 12 slučajeva zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH su u odnosu roditelj – dijete ili imaju druge bliže rodbinske odnose. Mreža familijarnih veza daleko je razgranatija u pravosudnim institucijama na različitim nivoima.