Suđenje

Prihvaćen sporazum o priznanju krivice inspektorice banjalučke policije

9. Aprila 2021.12:32
Okružni sud u Banjaluci razdvojio je predmete u nastavku suđenja inspektorima banjalučke Policijske uprave Nenadu Grujiću i Jeleni Florijan koji se terete za traženje i primanje mita, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je sa Tužilaštvom sklopila optužena Florijan.


Nenad Grujić. Foto: Ognjen Matavulj

Jelena Florijan, inspektorica banjalučke Policijske uprave, potpisala je sporazum o priznanju krivice sa Republičkim tužilaštvom kojim je predviđeno da za krivično djelo koje joj je stavljeno na teret dobije kaznu od godinu dana zatvora.

Florijan je pred sudom priznala krivicu i izrazila kajanje zbog počinjenog djela.

Sudsko vijeće Okružnog suda na čelu sa sudijom Branimirom Jukićem prihvatilo je sporazum o priznanju krivice. Presuda će biti objavljena 13. aprila i biće u skladu sa onim što je dogovoreno između optužene i tužilaštva, kazao je Jukić na ročištu u nastavku suđenja za dvoje optuženih inspektora.

Tužilac Republičkog javnog tužilaštva Goran Glamočanin rekao je pred Sudom da je ovo Tužilaštvo prihvatilo sporazum sa optuženom jer smatra da je priznanjem krivice ubrzan rad na slučaju, da je optužena pokazala kajanje a kao olakšavajuće okolnosti su joj priznate korektno ponašanje za vrijeme trajanja postupka i to što je optužena majka malog djeteta.

Tužilaštvo smatra, rekao je tužilac Glamočanin, da će i kazna od godinu dana zatvora, dogovorena sporazumom, biti dovoljna kazna optuženoj i opomena drugima.

Zakonom je za djelo koje je optuženoj Florijan stavljeno na teret, traženje i primanje mita, zaprijećena kazna zatvora od dvije do deset godina.

Tužilaštvo smatra, kazao je tužilac Glamočanin, da je inspektorka Florijan imala manji uticaj na izvršenje krivičnog djela u odnosu na svog kolegu Grujića.

Suđenje drugom optuženom u istom predmetu Nenadu Grujiću biće nastavljeno, ali će ponovo biti saslušani svi svjedoci i vještaci te izneseni svi dokazi. To će biti urađeno jer je zbog nedavne izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske predviđeno da u svim predmetima u kojima je optuženima zaprijećena kazna zatvora veća od pet godina mora suditi sudsko vijeće umjesto sudije pojedinca kao do sada.

Pred sudom će ponovo biti saslušano šest svjedoka i dva sudska vještaka.

Advokat optuženog Grujića protivio se tome da dosadašnji dokazi i zapisi o saslušanju svjedoka i vještaka budu samo prezentovani novim članovima Sudskog vijeća pa je odlučeno da će suđenje početi ispočetka.

Nenad Grujić i Jelena Florijan optužnicom se terete da su, u svojstvu policijskih službenika raspoređenih na mjesto inspektora u Policijskoj upravi Banjaluka, zahtijevali i uzeli mito od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužilaštvu”.

Prema ranijem pisanju medija iz Banjaluke, Vidić je na Okružnom sudu u novembru prošle godine rekao da su mu inspektori tražili prvo 20.000, a zatim 30.000 maraka, koje će podijeliti načelnicima i tužiocu, a da će on zauzvrat “dobiti izmišljeno krivično djelo”.

Na prethodnom ročištu održanom 9. marta tužilac Glamočanin je Sudu predočio i kao dokaze dostavio dva videa snimljena u akciji praćenja i tajnog snimanja optuženih inspektora, urađena 18. februara 2020. godine po naredbi sudije za prethodni postupak.

Novi početak suđenja Grujiću zakazan je za 2. jun.

 

Vladimir Kovačević