Korupcija – Vijesti


26. Jula 2021.

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Drene Marin, sutkinje Okružnog suda u Prijedoru koja se tereti za povredu zakona od strane sudije, odnosno omogućavanja pribavljanja koristi svojoj sestri, potvrđeno je iz banjalučkog Okružnog suda.

19. Jula 2021.

Državno tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenja isprave i pranja novca.

16. Jula 2021.

U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka kome se sudi za krivično djelo primanje mita, svjedok Odbrane je svjedočio o ličnosti Branislava Vidića koji je u saradnji sa Tužilaštvom snimio predaju novca optuženom.

16. Jula 2021.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev Državnog tužilaštva za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenje službene isprave i pranje novca, te su mu određene mjere zabrane.

15. Jula 2021.

Denisu Prciću, direktoru Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, osumnjičenom za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela i zloupotrebu položaja, ukinute su mjere pritvora.

15. Jula 2021.

Ispred zgrade Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine danas su održani protesti u znak podrške direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, čije je hapšenje nazvano nepotrebnim i dijelom montiranog procesa.

14. Jula 2021.

Državno tužilaštvo je, na suđenju federalnom premijeru i ostalima za zloupotrebu položaja, predočilo dokaze i komunikaciju sa društvenih mreža kojom se pokazuje hronologija postupanja optuženog Fikreta Hodžića i osoba s kojima je bio u kontaktu, a sve radnje su, kako je pojašnjeno, bile sinhronizovane uz znanje Fadila Novalića i Fahrudina Solaka.

14. Jula 2021.

Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), uhapsili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) zbog istrage u vezi sa zloupotrebom položaja.

6. Jula 2021.

Sukob interesa trebalo bi kažnjavati oštrije, a tijelo koje kontroliše postojanje sukoba interesa mora imati više nezavisnosti u radu, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine objavljenom danas.

2. Jula 2021.

U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka optuženom za traženje i primanje mita, Republičko javno tužilaštvo je nastavilo s ulaganjem materijalnih dokaza, među kojima su i dva video-snimka i nekoliko presretnutih razgovora.