Korupcija – Vijesti


6. Januara 2021.

Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je presudu kojom je tužilac Idriz Begić osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem i njegov predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

5. Januara 2021.

Državni sud potvrdio je dvije tačke optužnice za koruptivna krivična djela protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića, aktera afere “Potkivanje”, dok je tačka optužnice za neovlašteno prisluškivanje i fotografisanje odbijena zbog nedostatka dokaza, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

4. Januara 2021.

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv premijera Federacije Fadila Novalića i ostalih u predmetu “Respiratori” za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

4. Januara 2021.

Sud Bosne i Hercegovine je, zbog nepostojanja osnovane sumnje i neispunjavanja osnovnih uslova za potvrđivanje, odbio optužnicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), Selme Cikotića, državnog ministra sigurnosti, i Muriza Druškića, penzionisanog rukovodećeg uposlenika OSA-e BiH.

21. Decembra 2020.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu protiv bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdije Lipovače te Jasmina Hošića i Mahira Midžića za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pomoći u činjenju krivičnog djela.

16. Decembra 2020.

Presuda Suda Bosne i Hercegovine kojom je državni tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi, jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, ukinuta je i odlučeno je da se predmet prenese na Općinski sud u Sarajevu.

15. Decembra 2020.

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Vahidina Šahinpašića, glavnog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog protupravnog lišenja slobode i ometanja rada pravosuđa 2017. godine.

15. Decembra 2020.

Državni sud je donio nepravosnažne presude kojima je Bosna i Hercegovina obavezna Bilseni Šahman isplatiti 17.500 KM i Bakiru Dautbašiću 12.800 KM za naknadu nematerijalne štete za duševne bolove, povredu ugleda i časti i straha tokom trajanja mjera zabrane, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

14. Decembra 2020.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo novu optužnicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića, te Muriza Druškića u svojstvu savjetnika direktora OSA-e i člana komisije Vijeća ministara za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

11. Decembra 2020.

Borba protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, čiji su napredak ugrozili neodgovorni političari, mora biti svakodnevna, kazao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Eric Nelson na konferenciji u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Transparency Internationala (TI).