Korupcija – Vijesti


Marko Pandža i Nermin Alešević pravosnažno oslobođeni optužbi 19. Oktobra 2021. Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbacilo je žalbu Državnog tužilaštva te pravosnažno oslobodilo Marka Pandžu i Nermina Aleševića optužbi za primanje, odnosno davanje dara, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Dvojica sudija iz Orašja i Odžaka udaljena od vršenja dužnosti zbog postupka za primanje dara 8. Oktobra 2021. Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća udaljio je od vršenja dužnosti sudije Momira Đošanovića iz Općinskog suda u Orašju i Jozu Anđića iz Kantonalnog suda u Odžaku, koji su uz advokata Mirka Lukića optuženi za primanje dara i drugih oblika koristi te za pomaganje, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Potvrđena optužnica protiv medicinskih radnika u Sarajevu: “Novac prisvajali za sebe” 7. Oktobra 2021. Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv medicinskih radnika Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Optužnica za zloupotrebe protiv direktora i profesora Srednje saobraćajne škole u Tuzli 7. Oktobra 2021. Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu koja direktora tuzlanske Mješovite srednje saobraćajne škole Jasenka Smajića te profesore Omera Delalića i Adisu Mehić tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrdili su iz Kantonalnog tužilaštva.
Uhapšene dvije osobe u Banjaluci i Doboju zbog zloupotreba pri javnim nabavkama tokom pandemije 6. Oktobra 2021. Republičko javno tužilaštvo u Banjaluci potvrdilo je da su u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova uhapšeni direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić i direktor firme A.R.M.S. sistemi Vladimir Vuletić zbog sumnji da su počinili zloupotrebu prilikom javnih nabavki tokom pandemije koronavirusa.
Sutra počinje suđenje sutkinji Okružnog suda u Prijedoru: Optužena za pribavljanje koristi sestri advokatici 6. Oktobra 2021. Suđenje Dreni Marin, sutkinji Okružnog suda u Prijedoru koja se tereti za povredu zakona od strane sudije, odnosno omogućavanje pribavljanja koristi svojoj sestri, počet će sutra u Okružnom sudu u Banjoj Luci, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Novalić i ostali Novalić i ostali: Svjedokinja ispričala kako je “Srebrena malina” dobila dozvolu po hitnoj proceduri 29. Septembra 2021. Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je kontaktirana iz Vlade Federacije BiH i kako je firmi “Srebrena malina” po hitnoj proceduri odobrena dozvola za uvoz medicinskih sredstava, te kako je inspekcija kasnije utvrdila da se pristigli respiratori ne drže u odgovarajućim uslovima.
Antikorupcijska kampanja za mlade: “Građani i mladi moraju postati svjesni netransparentnog trošenja javnog novca” 28. Septembra 2021. Netransparentno trošenje javnog novca iscrpljuje mogućnosti za mlade u državi u kojoj su “štele” u zapošljavanju važnije od obrazovanja, a tenderi se “namještaju”, zaključeno je tokom panel-diskusije koju je na Međunarodni dan univerzalnog prava na pristup informacijama organizovala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) povodom završetka projekta “Moje pare” – Antikorupcijska kampanja za mlade, čiji je cilj praćenje javne potrošnje na službene limuzine i skupocjene aute, te kroz istraživačko novinarstvo, obuke i kampanje informisati mlade ljude o korupciji.
Poziv na konferenciju za novinare i panel-diskusiju BIRN-a BiH: Antikorupcijska kampanja za mlade 27. Septembra 2021. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) vas poziva na završnu konferenciju za novinare i panel-diskusiju projekta “Moje pare” – Antikorupcijska kampanja za mlade, čiji je cilj praćenje javne potrošnje na službene limuzine i skupocjene aute, te kroz istraživačko novinarstvo, obuke i kampanje informisati mlade ljude o korupciji.
“Potkivanje”: Tužilaštvo traži novo suđenje Pandži i Aleševiću 24. Septembra 2021. Tužilaštvo BiH je u obrazloženju žalbe na oslobađajuću presudu Marku Pandži i Nerminu Aleševiću zatražilo njeno ukidanje i da se predmet vrati na ponovno suđenje, dok je Odbrana Aleševića predložila da se žalba odbije kao neosnovana.