Korupcija – Vijesti


Slavica Injac pravosnažno oslobođena nakon skoro sedam godina postupka 15. Maja 2024. Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je oslobodio optužbe za nesavjestan rad u službi Slavicu Injac, bivšu direktoricu Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koja je ranije bila optužena u predmetu “Bobar banka”.
Debevcu i Mehmedagiću ukinuta mjera zabrane napuštanja boravišta 14. Maja 2024. Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno–sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i druga djela, ukinuta mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.
Potvrđena optužnica protiv Hadžibajrića i ostalih zbog organizovanog kriminala 23. Aprila 2024. Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, nekadašnjeg načelnika sarajevske općine Stari Grad, i još četiri osobe, zbog organizovanog kriminala i drugih krivičnih djela, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu za Detektor.
Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović 18. Aprila 2024. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv advokatice Vasvije Vidović zbog sprečavanja dokazivanja, koja je tereti da je u zgradi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sakrila mobilni telefon osumnjičenog Ranka Debevca, suspendovanog predsjednika Državnog suda.
Kajganić najavio optužnicu protiv advokatice uhapšene kad i Debevec i Mehmedagić 17. Aprila 2024. Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najavio podizanje optužnice protiv advokatice koja je uhapšena u vezi sa istragom suspendovanog predsjednika Državnog suda Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića.
Ponovno formiran disciplinski predmet zbog odugovlačenja početka suđenja Delimustafiću i ostalima 29. Marta 2024. Ured disciplinskog tužioca ponovo je formirao predmet koji se odnosi na odugovlačenje početka suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima koji su optuženi za organizovani kriminal i druga krivična djela, saznaje Detektor.
Aliji Delimustafiću utvrđena povreda prava na slobodu kretanja 27. Marta 2024. Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju Alije Delimustafića, optuženog za organizovani kriminal i druga krivična djela, u kojoj je utvrđena povreda prava na slobodu kretanja i prebivališta, dok se u samoj odluci naročito navodi da suđenje u ovom predmetu još nije počelo.
Novalić dužan da se javi na izdržavanje kazne zatvora 20. Marta 2024. Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se odbija žalba bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića za odgodu izvršenja četverogodišnje kazne zatvora zbog zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa.
Solak i Hodžić moraju na izdržavanje kazne 13. Marta 2024. Sud Bosne i Hercegovine donio je konačnu odluku kojom su odbijene molbe za odgodu izvršenja kazne zatvora Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, pravosnažno osuđenih za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa.
Debevcu i Mehmedagiću određene mjere zabrane 12. Marta 2024. Sud Bosne i Hercegovine je djelimično uvažio prijedlog Državnog tužilaštva i donio rješenje kojim se suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i druga djela, ukida pritvor i određuju mjere zabrane.