Korupcija – Vijesti


Ukinut pritvor bivšem načelniku Ilidže, osumnjičenom za zloupotrebu položaja 2. Juna 2023. Ukinut je pritvor Senaidu Memiću, bivšem ambasadoru Bosne i Hercegovine u Maleziji i bivšem načelniku Općine Ilidža, kojeg Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu sumnjiči da je zloupotrijebio položaj u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju investitorima, među kojima je i “Malak Group”, potvrđeno je Detektoru.
Odbrana Bojića tvrdi da je upitan nastavak suđenja Zeljkoviću i ostalima naredne sedmice 19. Maja 2023. Suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i još četvorici optuženih za krivična djela zloupotrebe položaja prilikom nabavki u toku pandemije koronavirusa, biće nastavljeno 22. maja, potvrđeno je iz Okružnog suda u Banjoj Luci.
Određen pritvor Senaidu Memiću, osumnjičenom za zloupotrebu položaja 15. Maja 2023. Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Senaidu Memiću, bivšem načelniku Općine Ilidža osumnjičenom za zloupotrebu položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju investitorima, među kojima je i “Malak Group”.
Zatraženo određivanje pritvora Senaidu Memiću, bivšem načelniku Ilidže 12. Maja 2023. Zbog opasnosti od bjekstva ili uticanja na svjedoke, odnosno uništavanja dokaza, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je određivanje pritvora bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću, osumnjičenom za zloupotrebu položaja u vezi sa izadavanjem dozvola za gradnju investitorima, među kojima je i “Malak Group” o kojem je BIRN Bosne i Hercegovine pisao prije sedam godina, dok je Odbrana zatražila određivanje mjera zabrane.
Bivši načelnik Ilidže Senaid Memić uhapšen zbog dozvola za gradnju hotela “Regency” 11. Maja 2023. Senaid Memić, bivši načelnik općine Ilidža i aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine u Maleziji, uhapšen je u četvrtak, 11. maja, između ostalog i zbog dozvola za gradnju hotela “Regency” investitora “Malak Group”, potvrđeno je za Detektor iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. Detektor je 2016. godine pisao o ovom slučaju.
Registar koncesija Transparency Internationala: Pričinjena značajna šteta po javne prihode 28. Aprila 2023. Transparency International u Bosni i Hercegovini predstavio je Registar koncesija s ciljem prevencije korupcije u ovoj oblasti iz kojeg je vidljivo da, zbog nedostatka kontrole i propusta nadležnih organa, brojni koncesionari ne ispunjavaju svoje obaveze, zbog čega nastaje značajna šteta po javne prihode.
Neophodna specijalizacija za borbu protiv korupcije: Konferencija glavnih tužilaca u BiH 27. Aprila 2023. Tužilaštvima u Bosni i Hercegovini je neophodna hitna specijalizacija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i bolja saradnja sa policijskim agencijama, poručeno je sa Konferencije glavnih tužilaca u BiH u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), Delegacije Evropske unije (EU) i Misije OSCE-a u BiH.
Za manje od četiri mjeseca skoro 200 prijava korupcije u Kantonu Sarajevo 25. Aprila 2023. U Kantonu Sarajevo je od početka januara do 10. aprila ove godine prijavljeno 189 slučajeva korupcije, a pet prijavitelja je dobilo status “zviždača” u skladu sa Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije.
Zadovoljstvo nepravosnažnom presudom u predmetu “Respiratori“ prikriveno bojazni od drugostepene 5. Aprila 2023. Presudu kojom su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora, sagovornici Detektora smatraju značajnom u procesuiranju visoke korupcije, ali istovremeno iskazuju bojazan da li će u drugom stepenu biti potvrđena odluka na koju su odbrane već najavile žalbe.
Ponovno će se odlučivati o vraćanju na posao bivšeg uposlenika Centralne banke 31. Marta 2023. Državni sud je drugostepenom presudom u cijelosti uvažio žalbu Centralne banke, te na ponovno odlučivanje vratio dio presude koji se odnosi na odluku o vraćanju na radno mjesto i isplatu neisplaćenih plata bivšem uposleniku ove institucije Sanjinu Sinanoviću.