Korupcija – Vijesti


Mešić protiv UIO-a BiH: Nakon prijave korupcije počinju štetne radnje 6. Jula 2022. U postupku koji se pred Državnim sudom vodi zbog tužbe za diskriminaciju od Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), tužitelj Emir Mešić je kazao kako do njegove prijave korupcije nisu pokretani disciplinski postupci protiv njega.
Krajem sedmice statusna konferencija pred početak suđenja Asimu Sarajliću i ostalima 4. Jula 2022. Općinski sud u Sarajevu zakazao je za petak, 8. jula, statusnu konferenciju u predmetu protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, optuženih za davanje dara i drugih oblika koristi, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Presuda za nesavjestan rad u službi po priznanju krivice direktora bolnice u Doboju zakazana 18. jula 1. Jula 2022. Mladen Gajić, direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju, s Republičkim javnim tužilaštvom sklopio je sporazum o priznanju krivice za nesavjestan rad u službi, na deset mjeseci zatvora.
Potrebna veća zaštita prijavitelja korupcije i ohrabrenje onih koji nepravilnosti žele prijaviti 23. Juna 2022. Donošenje zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u Federaciji Bosne i Hercegovine, redefiniranje koncepta “dobre volje” te reagiranje nadležnih institucija na prijave korupcije kako bi se ohrabrili oni koji žele ukazati na određene nepravilnosti, neke su od preporuka konferencije organizirane povodom Međunarodnog dana “zviždača”.
Izvještaj o stanju u pravosuđu usvojen jednoglasno nakon gotovo godinu dana 8. Juna 2022. Dugo očekivani izvještaj Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) za utvrđivanje stanja u pravosuđu završen je i jednoglasno usvojen na današnjoj sjednici ove komisije.
Zukić i ostali: Odbrana Ramiza Karavdića traži oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice 6. Juna 2022. Pred Općinskim sudom u Sarajevu, na suđenju za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, nastavljeno je izvođenje završnih riječi, a Odbrana Ramiza Karavdića je u svom izlaganju zatražila oslobađajuću presudu prema svim tačkama optužnice.
Objavljivanje liste čekanja pacijenata kao rezultat projekta “Izliječimo zdravstvo” 31. Maja 2022. Kantonalna bolnica u Zenici je prva zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini koja je prihvatila i implementirala softver za automatsko kreiranje i javno objavljivanje liste čekanja pacijenata, koje se već dvije godine mogu pratiti na stranici ove bolnice, što je samo jedan od rezultata projekta “Izliječimo zdravstvo”.
Određen pritvor direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH, osumnjičenom za korupciju 31. Maja 2022. Državni Sud je preinačio prvobitnu odluku te odredio pritvor Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, kojeg Državno tužilaštvo sumnjiči za koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pronevjere u službi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.
Odbijen prijedlog za određivanje pritvora direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH 27. Maja 2022. Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koji je uhapšen u utorak, 24. maja, zbog istrage za koruptivna djela.
Emir Mešić protiv UIO-a: Postojanje mehanizma za neovlašteno praćenje službenika 26. Maja 2022. U postupku koji se po tužbi Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) zbog diskriminacije, svjedok je kazao kako UIO prolazi inspekcijski nadzor po 100 puta godišnje.