Korupcija – Analize


Prijavitelj korupcije Emir Mešić izgubio spor zbog degradacije na poslu 13. Marta 2024. Analiza Zaštićeni prijavitelj korupcije Emir Mešić definitivno je izgubio sudski spor protiv Uprave za indirektno oporezivanje, koja ga je degradirala na niže radno mjesto jer je javno prijavio korupciju u tekstu Detektora. Za Mešića i pravnike koji su bili uključeni u proces to je pogrešna i obeshrabrujuća poruka budućim prijaviteljima korupcije.
Većina istraga za zloupotrebe tokom koronavirusa okončana obustavama 28. Februara 2024. Analiza Dok javnost čeka odluku Suda Bosne i Hercegovine da li će odgoditi izvršenje kazne zatvora Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku, osuđenima s Fadilom Novalićem u predmetu “Respiratori“, podaci Detektora – da je za ostale zloupotrebe tokom pandemije koronavirusa doneseno najmanje deset obustava istraga – pokazuju, prema sagovornicima, nezainteresovanost za rad na ovakvim predmetima zbog njihove kompleksnosti, ali i političkih pritisaka.
Stvaranje prakse zloupotrebe javnog novca kroz izbjegavanje tendera 12. Februara 2024. Analiza “Sarajevoputevi” nekoliko godina nisu primjenjivali Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, što je, prema mišljenju Agencije za javne nabavke, apsurdno, ali Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tvrdi da nije krivično djelo. Slično su postupile i “Ceste” iz Mostara jer također smatraju da nisu u obavezi provoditi tendere, a Transparency International u BiH upozorava da ovakva praksa može dovesti do lančane reakcije kod niza javnih preduzeća, čime bi se otvorio prostor za zloupotrebe novca iz javnog sektora.
Pet stvari koje trebate znati o pravosnažnoj presudi u predmetu “Respiratori“ 2. Februara 2024. Analiza Državni sud je objavio cijelu pravosnažnu presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak i vlasnik firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa, a bivša ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena. Detektor donosi pet najznačajnijih dijelova ove odluke.
Prakse komuniciranja s javnosti opet koštale pravosuđe u predmetu “Respiratori” 31. Januara 2024. Analiza Način objave informacije o presudi Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću i Fahrudinu Solaku, osuđenima za visoku korupciju, nije u interesu javnosti ali ni Odbrana, navode sagovornici Detektora, koji saopćenje Suda Bosne i Hercegovine smatraju zakašnjelim, dok iz ove institucije navode da su javnost obavijestili blagovremeno.
Respiratori: Složena pravna pitanja kao sredstvo urušavanja povjerenja javnosti 30. Januara 2024. Analiza Javni istupi optuženih, njihovih Odbrana i drugih pravnika o tome da li je pravno moguće da osoba bude osuđena za krivično djelo koje nije navedeno u optužnici, prije i same objave konačne presude u predmetu Respiratori, doveli su do niza polemika na društvenim mrežama gdje su se, kao rezultat, širili previše pojednostavljeni narativi o neosnovanosti osuđujuće presude.
Javnim pozivom Tužilaštva BiH građanima amnestija za posao istražnih organa 23. Januara 2024. Analiza Poziv Državnog tužilaštva svim građanima koji nisu aktivni ili penzionisani zaposlenici Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) da prijave posjedovanje službene ili počasne legitimacije ove agencije, za dugogodišnje pravnike neobičan je i nerazuman potez kakvom nisu svjedočili ranije u svom radu, a kojim se građani upućuju da rade posao onih na kojima je teret dokazivanja.
Tužilaštvo BiH podiglo samo četiri optužnice za korupciju u 2023. 28. Decembra 2023. Analiza Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ove godine je podiglo jednu optužnicu više za visoku korupciju u odnosu na prošlu godinu, ali je prepolovilo ukupan broj optužnica za korupciju, pokazuju podaci koje je prikupio Detektor.
Pet stvari koje trebate znati o izvještaju Evropske komisije za BiH u odnosu na pravosuđe 9. Novembra 2023. Analiza Slabo funkcionisanje i netransparentnost pravosudnog sistema podrivaju prava i povjerenje građana, te utiču na loše rezultate u borbi protiv korupcije, zaključila je Evropska komisija u svom godišnjem izvještaju, navodeći da Bosna i Hercegovina ponovo nije riješila bitna pitanja iz 14 ključnih prioriteta za pridruživanje Evropskoj uniji.
Manjak prakse i propisa o dostavljanju brisanih presuda otvara pitanja transparentnosti sudova 25. Oktobra 2023. Analiza Različita praksa sudova i nedostatak propisa o dostavljanju presuda koje su izbrisane iz krivične evidencije otvaraju pitanja šta je važnije – mogućnost osuđenih da “očiste” svoju biografiju ili pravo javnosti da zna njihovu prošlost, posebno kada se kandiduju za javnu funkciju.