Korupcija – Analize


Šta trebate znati o Alternativnom izvještaju o napretku BiH na putu za članstvo u EU 26. Aprila 2023. Analiza Bosna i Hercegovina nije pokazala napredak u ispunjavanju preporuka Evropske komisije za približavanje članstvu u Evropskoj uniji, a izmjene koje su urađene ili nametnute od visokog predstavnika u BiH ne donose značajnu promjenu u pogledu reforme sistema, pokazuju nalazi Alternativnog izvještaja.
Vodič kroz presudu: Šta je utvrđeno u predmetu “Respiratori” 7. Aprila 2023. Analiza Nepravosnažna presuda kojom su premijer Federacije i ostali osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina još uvijek nije objavljena, ali obrazloženja sudija daju uvid u najvažnije zaključke o tome šta je utvrđeno tokom suđenja. Detektor donosi detaljan pregled zaključaka presude Državnog suda koja je 5. aprila izrečena u aferi “Respiratori”.
Državno tužilaštvo podiglo samo jednu optužnicu za visoku korupciju u 2022. 29. Decembra 2022. Analiza Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tokom 2022. podiglo je samo jednu optužnicu za visoku korupciju, dok se u odnosu na ranije godine nastavio trend smanjenja broja optužnica, pokazuju podaci koje je prikupio BIRN Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Osam optužnica protiv 19 osoba odnosi se na svega tri državne institucije i to je najmanji broj optužnica podignutih u posljednje tri godine.
BIRN BiH – OBJAŠNJAVA: Sky i Anom aplikacije 5. Decembra 2022. Analiza U petom videu serijala “BIRN BiH – Objašnjava” saznajte šta su to Sky i Anom aplikacije, ko je iz Bosne i Hercegovine do sada koristio ovu platformu i za koje aktivnosti, ali i najvažnije – da li je ova metoda prisluškivanja zakonita i koje su dileme sada pred domaćim sudovima i tužilaštvima.
Prijavitelji korupcije u Federaciji godinama bez zaštite 30. Novembra 2022. Analiza Nakon gotovo desetogodišnjeg oklijevanja, u Federaciji bi uskoro trebao biti usvojen zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, ali stručnjaci napominju da će ohrabrenje za prijavu korupcije zavisiti od brzine kojom će sudovi donositi mjere zaštite.
Pet najvažnijih fokusa za novog glavnog državnog tužioca po mišljenju stručnjaka 25. Augusta 2022. Analiza Kada uskoro bude izabran, novi glavni državni tužlac morat će poboljšati procesuiranje visoke korupcije, ubrzati podizanje optužnica za ratne zločine i proširiti istrage u vezi sa sigurnošću građana, ali i otvoriti Tužilaštvo javnosti te potvrditi vlastiti, kao i integritet institucije koju će voditi, smatra pet stručnjaka iz različitih oblasti, koji su za BIRN BiH analizirali prioritete za novog rukovodioca najvišeg tužilaštva u državi.
Kako zapostavljeni rasporedi otežavaju praćenje suđenja za korupciju 14. Juna 2022. Analiza Navika sudova u Bosni i Hercegovini da ne objavljuju na vrijeme termine suđenja ili imena optuženih otežava novinarima i javnosti praćenje ročišta u važnim predmetima korupcije.
Pravosuđe zatečeno sankcijama za tužioce i sudije 15. Aprila 2022. Analiza Dok pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini pokušavaju pronaći odgovarajući odgovor na uvedene i najavljene sankcije protiv sudija u tužilaca, sagovornici uključeni u praćenje rada pravosuđa kažu kako sankcije vraćaju u fokus problem blage kaznene disciplinske politike i integriteta.
Zašto Dodiku smetaju sudije i tužioci? 29. Marta 2022. Analiza Posljednje izjave Milorada Dodika o radu tužilaca na istrazi ubistva policajca u Prijedoru sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) vide kao pritisak na rad pravosuđa, te nagovještaj skorog nastavka procesa formiranja entitetskog pravosudnog regulacionog tijela i pokretanje procedure gašenja Posebnog odjeljenja za kriminal i korupciju.
Plan vlasti Republike Srpske u tri tačke – obračun sa korupcijom ili nevladinim organizacijama? 4. Februara 2022. Analiza Nakon američkih sankcija i bez posebnih ranijih najava, vladajuće stranke u Republici Srpskoj najavile su na posljednjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine podršku novim zakonima za borbu protiv korupcije. Stručnjaci, aktivisti i članovi opozicije podsjećaju na ranije oklijevanje u sličnim naporima i opasnost za povećanje pritiska vlasti na organizacije civilnog društva.