Korupcija – Analize


Pet najvažnijih fokusa za novog glavnog državnog tužioca po mišljenju stručnjaka 25. Augusta 2022. Analiza Kada uskoro bude izabran, novi glavni državni tužlac morat će poboljšati procesuiranje visoke korupcije, ubrzati podizanje optužnica za ratne zločine i proširiti istrage u vezi sa sigurnošću građana, ali i otvoriti Tužilaštvo javnosti te potvrditi vlastiti, kao i integritet institucije koju će voditi, smatra pet stručnjaka iz različitih oblasti, koji su za BIRN BiH analizirali prioritete za novog rukovodioca najvišeg tužilaštva u državi.
Kako zapostavljeni rasporedi otežavaju praćenje suđenja za korupciju 14. Juna 2022. Analiza Navika sudova u Bosni i Hercegovini da ne objavljuju na vrijeme termine suđenja ili imena optuženih otežava novinarima i javnosti praćenje ročišta u važnim predmetima korupcije.
Pravosuđe zatečeno sankcijama za tužioce i sudije 15. Aprila 2022. Analiza Dok pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini pokušavaju pronaći odgovarajući odgovor na uvedene i najavljene sankcije protiv sudija u tužilaca, sagovornici uključeni u praćenje rada pravosuđa kažu kako sankcije vraćaju u fokus problem blage kaznene disciplinske politike i integriteta.
Zašto Dodiku smetaju sudije i tužioci? 29. Marta 2022. Analiza Posljednje izjave Milorada Dodika o radu tužilaca na istrazi ubistva policajca u Prijedoru sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) vide kao pritisak na rad pravosuđa, te nagovještaj skorog nastavka procesa formiranja entitetskog pravosudnog regulacionog tijela i pokretanje procedure gašenja Posebnog odjeljenja za kriminal i korupciju.
Plan vlasti Republike Srpske u tri tačke – obračun sa korupcijom ili nevladinim organizacijama? 4. Februara 2022. Analiza Nakon američkih sankcija i bez posebnih ranijih najava, vladajuće stranke u Republici Srpskoj najavile su na posljednjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine podršku novim zakonima za borbu protiv korupcije. Stručnjaci, aktivisti i članovi opozicije podsjećaju na ranije oklijevanje u sličnim naporima i opasnost za povećanje pritiska vlasti na organizacije civilnog društva.
Tužilaštvo BiH u 2021. podiglo manje optužnica za korupciju nego godinu ranije 29. Decembra 2021. Pregled 2021. godine Tokom 12 mjeseci 2021. godine Državno tužilaštvo podiglo je samo jednu optužnicu za visoku korupciju, dok se ostale optužnice za koruptivna djela najčešće odnose na carinske i policijske službenike.
Federalni ministri još uvijek bez posljedica zbog pritiska na revizore 3. Novembra 2021. Analiza Nezadovoljni zbog otkrića revizora o propustima u dijeljenju desetina miliona maraka pomoći kompanijama tokom pandemije, ministri u Vladi Federacije tražili su izmjene izvještaja i svojevrsno izvinjenje Ureda za reviziju institucija. Dok stručnjaci takav pritisak na nezavisne revizore smatraju neprimjerenim, ministri nisu do sada osjetili nikakve sankcije niti su tužioci pokrenuli istrage o podjeli 90 miliona maraka.
Dvije godine bez državne strategije za borbu protiv korupcije 21. Oktobra 2021. Analiza Vijeće ministara je dva puta ove godine razmatralo i odbilo usvojiti odluku o državnoj strategiji protiv korupcije. Ovaj dokument dio je prioriteta Bosne i Hercegovine za pridruživanje Evropskoj uniji (EU), ali gotovo dvije godine država je bez važeće strategije. Uključeni u proces donošenja strategije kaže kako za usvajanje ne postoji politička volja.
Tri godine bez rezultata istrage korupcije u UIO-u koju je prijavio zviždač 14. Oktobra 2021. Analiza Državno tužilaštvo gotovo tri godine ne završava istragu po prijavi sumnje u korupciju koju im je podnio zaštićeni prijavitelj korupcije i uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje Emir Mešić. Dok je istraga o desetinama miliona od poreza građana zaglavljena u Tužilaštvu, Mešić je izložen disciplinskim postupcima.
Poludecenijska istraga ostavlja posljedice na podnositelja prijave 6. Oktobra 2021. Analiza Državno tužilaštvo šest godina ne završava istragu po prijavi koju je podnio sagovornik Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zbog sumnji na nepravilnosti u javnim nabavkama. Spora istraga, kako kaže, ostavlja posljedice na njegov privatni život.