Korupcija – Analize


28. Decembra 2020.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od početka 2020. godine podiglo samo 12 optužnica protiv 22 osobe koje se terete za koruptivna krivična djela, od čega je više od polovine podignuto u decembru. U optužnicama gdje je naveden takav iznos, ukupna pribavljena korist, prema saopštenjima najvišeg tužilaštva u državi, iznosi tek nešto više od 15.000 KM i 40 eura.

18. Decembra 2020.

Federalni premijer i federalna ministrica finansija, protiv kojih je u predmetu “Respiratori” podignuta optužnica, nisu podnijeli ostavku ni u jednoj fazi istrage niti podizanja optužnice, niti su zbog toga suspendovani sa svojih pozicija. Analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokazuje da postoji različita praksa suspendovanja prema nižim službenicima u odnosu na nosioce važnih funkcija u vlasti, dok se odugovlačenjem i odbijanjem odlaska s pozicije slabi kultura preuzimanja odgovornosti.

11. Decembra 2020.

Nakon što je Državno tužilaštvo najavilo da će žurno provesti istragu zbog povrede tajnosti postupka jer su u medijima objavljeni dijelovi ili cijela optužnica u predmetu protiv osumnjičenih Fadila Novalića i ostalih, kao i zbog objave ličnih podataka osumnjičenih i svjedoka, pravni stručnjaci su oprečnih mišljenja da li se optužnica treba ili ne treba objaviti prije njenog potvrđivanja. Oni za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kao problem ističu to što Tužilaštvo Bosne i Hercegovine optužnice ne objavljuje niti nakon potvrđivanja.

9. Decembra 2020.

Neuspjeh u borbi protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, zatajenje krivičnopravnog sistema koje je dovelo do de facto nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela, vidljiv direktni politički uticaj na svakodnevni život građana i prisutnost korupcije, koja predstavlja razlog za ozbiljnu zabrinutost, samo su neki od zaključaka izvještaja o stanju u Bosni i Hercegovini, koji se ogledaju u primjeri-ma analiza i istraživanja koje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) objavila tokom 2020. godine.

9. Decembra 2020.

Broj prijava koje se odnose na nepravilnosti u javnim nabavkama u Kantonu Sarajevo (KS) udvostručio se tokom pandemije u odnosu na isti vremenski period prethodne godine, navodi se u novom izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, objavljenom 9. decembra, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

11. Novembra 2020.

Četiri i po godine od podnošenja krivične prijave protiv načelnika Općine Ilidža Senaida Memića zbog izdavanja dozvola za izgradnju hotela “Regency”, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo donijelo je odluku da neće sprovoditi istragu smatrajući kako veća spratnost ne donosi dodatnu korist investitoru “Malak Group”. Nakon žalbe koja je prihvaćena, spis je vraćen na ponovno odlučivanje, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

10. Novembra 2020.

Disciplinska kazna uposleniku Uprave za indirektno oporezivanje jer je javno govorio o svojoj prijavi korupcije mogla bi obeshrabriti buduće prijavitelje korupcije, smatraju stručnjaci, dok iz međunarodnih organizacija navode kako je potrebno poboljšati mehanizame zaštite “zviždača”.

5. Novembra 2020.

Suđenje Aliji Delimustafiću te još 30-ak osoba i sedam firmi zbog organizovanog kriminala, koruptivnih i drugih djela nije počelo ni tri godine od podizanja i potvrđivanja optužnice u predmetu “Pravda”, dok su troškovi dosadašnjeg postupka narasli na gotovo pola miliona maraka, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

14. Oktobra 2020.

Državno tužilaštvo nije preuzelo istragu o kupovini pokretne bolnice u Republici Srpskoj od Republičkog javnog tužilaštva, dok je predmet o nabavi respiratora u Federaciji ranije preuzelo od Tužilaštva Kantona Sarajevo, iako ove nabavke imaju nekoliko zajedničkih karakteristika – firme kojima su povjerene nabavke ne bave se prvenstveno medicinskom opremom, oprema je uvezena iz inostranstva i plaćena unaprijed te nije primjenjivan državni Zakon o javnim nabavkama. Stručnjaci sa kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) smatraju takav odnos dvostrukim kriterijima, a odluku političkom.

7. Oktobra 2020.

Bosna i Hercegovina nije postigla nikakav napredak u oblasti pravosuđa, dok znakovi pogoršanja zahtijevaju hitne mjere za jačanje integriteta i ponovno uspostavljanje povjerenja građana u pravosuđe, čije loše funkcioniranje podriva njihova prava, ali i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaključci su Izvještaja Evropske komisije o BiH za 2020. godinu.