Korupcija – Analize


21. Oktobra 2021.

Vijeće ministara je dva puta ove godine razmatralo i odbilo usvojiti odluku o državnoj strategiji protiv korupcije. Ovaj dokument dio je prioriteta Bosne i Hercegovine za pridruživanje Evropskoj uniji (EU), ali gotovo dvije godine država je bez važeće strategije. Uključeni u proces donošenja strategije kaže kako za usvajanje ne postoji politička volja.

14. Oktobra 2021.

Državno tužilaštvo gotovo tri godine ne završava istragu po prijavi sumnje u korupciju koju im je podnio zaštićeni prijavitelj korupcije i uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje Emir Mešić. Dok je istraga o desetinama miliona od poreza građana zaglavljena u Tužilaštvu, Mešić je izložen disciplinskim postupcima.

6. Oktobra 2021.

Državno tužilaštvo šest godina ne završava istragu po prijavi koju je podnio sagovornik Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zbog sumnji na nepravilnosti u javnim nabavkama. Spora istraga, kako kaže, ostavlja posljedice na njegov privatni život.

29. Septembra 2021.

Godinu i po nakon početka pandemije koronavirusa i brojnih milionskih nabavki, samo rijetka tužilaštva u Bosni i Hercegovini i dalje se bave zloupotrebama u javnim nabavkama povezanim sa borbom protiv virusa.

22. Septembra 2021.

Sumnje i žalbe građana na korumpirane sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini su česte, ali duže od pet godina niko od njih nije disciplinski kažnjen zbog primanja mita. Dokazivanje korupcije u pravosuđu još uvijek je teško a nedorečenosti u mehanizmu kažnjavanja ostavljaju sudije i tužioce bez odgovornosti.

20. Septembra 2021.

Oko 80 minuta privatnog razgovora između glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića objavljenog u medijima otkriva nastojanja da se utiče na rad tužilaca, zaokupljenost rukovodilaca vlastitim problemima i nemogućnosti da se procesuira visoka korupcija.

4. Avgusta 2021.

Šest godina od kada je stupio na snagu, još nikada nije proveden Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji, koji podrazumijeva formiranje posebnih odjela u kojima bi se sudije i tužioci isključivo bavili ovim krivičnim djelima, po uzoru na hrvatski USKOK.

8. Jula 2021.

Za osam godina otkako prijavitelji korupcije na državnom nivou mogu dobiti status “zviždača”, tek je devet njih dobilo ovaj status koji ih štiti od odmazde. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) godinu dana je pratila kako je jedan “zviždač” kažnjavan nakon što je prijavio korupciju i kako su zakazali predviđeni sistemi zaštite.

9. Juna 2021.

Dijelovi iz optužnice protiv nekadašnjeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, koji je nedavno nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja, navedeni su u jednom od ranijih revizorskih izvještaja ministarstva. Ovaj sudski postupak podsjetio je koliko je rijedak primjer presude nakon navoda revizora, dok stručnjaci kažu da bi praksa korištenja informacija iz revizorskih izvještaja za pokretanje istraga za koruptivna krivična djela trebala biti puno češća.

2. Juna 2021.

Odluka Državnog tužiteljstva da ne dodijeli imunitet autoru tajnog videosnimka koji je pokrenuo aferu “Potkivanje” dovela je u konačnici do imuniteta od kaznene odgovornosti državnog policijskog inspektora.