Korupcija – Suđenja


Delimustafić i ostali: Nastavak čitanja optužnice za nezakonito trgovanje nekretninama 23. Aprila 2024. U sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno je čitanje optužnice protiv Alije Delimustafića i ostalih, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela.
Pudar: Uposlenici BHANSA-e tvrde da njihovi potpisi nisu na dokumentima o povratu akontacija 17. Aprila 2024. U nastavku suđenja za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), pet svjedoka je govorilo o procesu dobijanja akontacija za službena putovanja, tvrdeći da na obrascima za povrat, koji su im predočeni, nisu njihovi potpisi i da taj navedeni novac nisu nikad vraćali.
Delimustafić i ostali: Tužilaštvo nastavilo s čitanjem optužnice 16. Aprila 2024. U sarajevskom Kantonalnom sudu nastavljeno je čitanje optužnice protiv Alije Delimustafića i ostalih, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela.
Zeljković i ostali: O nabavci termalnih kamera 15. Aprila 2024. Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa, svjedokinja Tužilaštva je rekla da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske radio u skladu s procedurama.
Memić i ostali: Ročište odgođeno za kraj aprila zbog izostanka optuženog Arnautovića i dva svjedoka 15. Aprila 2024. Suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog nedolaska optuženog Amira Arnautovića, a tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je kazala da nije vidjela da su došli i pozvani svjedoci.
Zeljković i ostali: Korištenje faksimila optuženog 12. Aprila 2024. Svjedokinja Tužilaštva je na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa rekla da je koristila faksimil Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a na osnovu usmenog dogovora s optuženim.
Delimustafić i ostali: Konačno počelo suđenje za nezakonitu prodaju nekretnina 9. Aprila 2024. Nakon desetina odlaganja i više od šest godina od njenog potvrđivanja, u sarajevskom Kantonalnom sudu je čitanjem optužnice počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela.
Zeljković i ostali: Zaštitna odijela kupovana za 11, a prodavana Institutu za 50 maraka 8. Aprila 2024. Svjedok Tužilaštva je na suđenju za zloupotrebe pri nabavkama tokom pandemije koronavirusa naveo da je optuženom Saši Markoviću slao uzorke zaštitnih odijela, nakon čega je naručeno 30 hiljada komada koja su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prodavana za 50 konvertibilnih maraka (KM).
Zeljković i ostali: Prijem robe potpisivan bez provjere 5. Aprila 2024. Svjedoci Tužilaštva su na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa ispričali da su u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske često potpisivali prijem robe koja je dolazila, bez provjere u kakvom je stanju.
Vrabac: Često boravio u kancelariji gdje su pohranjene službene legitimacije 5. Aprila 2024. Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da je optuženi Mustafa Vrabac često boravio kod njih u kancelariji, gdje su se nalazile službene legitimacije.