Korupcija – Suđenja


Novalić i ostali: Solak sam tražio hitnu istragu 6. Jula 2022. U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Odbrana Fahrudina Solaka uložila je materijalne dokaze o potrebi zdravstvenih institucija za 300 respiratora, kao i da je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) od 20. marta 2020. bila zadužena za nabavku medicinske opreme.
Zukić i ostali: Izricanje presude zakazano za 29. juli 4. Jula 2022. Izricanje prvostepene presude na suđenju za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima zakazano je za 29. juli 2022. godine, nakon što je pred Općinskim sudom u Sarajevu glavni pretres u ovom predmetu okončan iznošenjem završnih riječi Odbrana Eseda Džananovića i Asima Sarajlića, čiji branioci su za njih zatražili oslobađajuće presude.
Mirza Ademaj i ostali: Inspektorski zapisnici bez izlaska na teren 4. Jula 2022. Saslušanjem svjedoka sa imunitetom i vještaka, te materijalnim dokazima, Tužilaštvo Kantona Sarajevo dokazivat će da su Mirza Ademaj, Edina Busuladžić i Alzira Hota, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, te posrednik Enes Zijadić počinili više koruptivnih djela.
Odbrana osporavala nalaz vještaka na suđenju Slavici Injac 30. Juna 2022. Unakrsnim ispitivanjem vještaka ekonomske struke na Okružnom sudu u Banjoj Luci nastavljeno je suđenje Slavici Injac, bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Advokat Odbrane Vlado Adamović osporavao je nalaz i mišljenje vještaka o ulozi Agencije u propasti “Bobar banke”.
Novalić i ostali: Suđenje se nastavlja u julu s novim predsjedavajućim Vijeća 29. Juna 2022. Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora bit će nastavljeno u julu s novim članovim Vijeća Goranom Radevićem.
Tužilaštvo traži produženje pritvora Šojiću – raniji tužilac izuzet iz slučaja 27. Juna 2022. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Draganu Šojiću, suspendovanom direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH kojeg sumnjiči za pronevjere, dok je Odbrana tražila ukidanje ove mjere ističući da još uvijek nije određeno ni krivično djelo za koje je osumnjičen.
Subotić i ostali: Davanje novca službenicima na graničnim prelazima – nepisano pravilo u BiH 27. Juna 2022. U nastavku suđenja Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je priznao svoju krivicu, a da je u toku tog procesa zloupotrijebio povjerenje optuženog Subotića.
Suđenje Džombiću: Potraživanje odštete više od 24 miliona 24. Juna 2022. Na suđenju Aleksandru Džombiću, bivšem premijeru Vlade Republike Srpske, pred Okružnim sudom u Banja Luci prezentiran je prijedlog imovinskopravnog zahtjeva uz ostvarivanje privremenih mjera obezbjeđenja u kom se navodi da Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) potražuje od “Energolinije” više od 24 miliona konvertibilnih maraka (KM) zbog neisplaćivanja kredita i štete koju je banka pretrpjela.
Federalna ministrica kulture i sporta negirala krivicu za zloupotrebu položaja 23. Juna 2022. Pred Općinskim sudom u Sarajevu, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović negirala je da je počinila krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, odnosno da je kao službena osoba iskoristila položaj kako bi drugom pribavila korist.
Nepoznato korištenje ranije vraćenih registarskih tablica 22. Juna 2022. Na suđenju za krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, svjedok Tužilaštva Bosne i Heregovine je kazao kako mu nije poznato korištenje tablica automobila koje su ranije odjavljene.