Korupcija – Suđenja


15. Januara 2021.

Na suđenju direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako je došlo do predaje prijava protiv direktora i kako su u Agenciji reagovali na saznanje o tome.

14. Januara 2021.

Na suđenju bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako se zalagao da se umjesto određenih dijelova vatrogasne opreme, planiranih u projektu Evropske unije (EU), nabave čizme koje su bile potrebnije.

7. Januara 2021.

U završnoj riječi pred Općinskim sudom u Sarajevu, Odbrana je zatražila da sutkinja Azra Miletić bude oslobođena optužbi za primanje dara i drugih oblika koristi jer je “istraga vođena nezakonito”, dok je optužena kazala da je uvijek postupala u skladu sa zakonom.

28. Decembra 2020.

Iznoseći završne riječi pred Općinskim sudom u Sarajevu, Kantonalno tužilaštvo je zatražilo da se sutkinja Azra Miletić proglasi krivom zbog primanja dara i drugih oblika koristi, kao i da joj se izrekne mjera zabrane vršenja pravosudnih funkcija.

28. Decembra 2020.

Na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedok je kazao da su na let zakasnili zbog gužve u saobraćaju i terorističkog napada koji se dogodio u Francuskoj, a da su nakon toga uzeli drugi let koje je platilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

18. Decembra 2020.

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanu Mehmedagiću i zaposleniku Muhamedu Pekiću za zloupotrebu položaja.

17. Decembra 2020.

Na suđenju bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Fahrudin Solak, nekadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite, govorio je o učešću ove institucije u projektu prekogranične saradnje.

17. Decembra 2020.

Optuženi Anes Sadiković izjavio je da prvooptuženom, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, nije davao novac za olakšice prilikom uvoza robe niti da je on to ikada tražio.

11. Decembra 2020.

Na suđenju sutkinji Azri Miletić za primanje dara, Opštinski sud u Sarajevu odbio je prijedlog dodatnih dokaza Optužbe, nakon čega je konstatovano da je dokazni postupak završen.

10. Decembra 2020.

Svjedokinja Odbrane na suđenju Kemalu Čauševiću, nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), i Anesu Sadikoviću izmijenila je ranije iskaze koje je dala pred istražnim organima i kazala kako nije bilo fiktivnih poslovanja.