Korupcija – Suđenja


19. Jula 2021.

U nastavku suđenja Amiru Zukiću i ostalima za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, vještak Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu predstavio je nalaze vještačenja mobilnih telefona, računara i drugih tehničkih uređaja oduzetih od optuženih.

16. Jula 2021.

Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastojalo je pokazati kako je u dokumentima mijenjana oznaka respiratora u odnosu na one koji su prvobitno ugovoreni.

16. Jula 2021.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenje službene isprave i pranje novca, a zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i zbog uznemirenja javnosti i građana.

15. Jula 2021.

Državno tužilaštvo je zbog mogućeg uticaja na svjedoke i skrivanja dokaza zatražilo produženje pritvora Denisu Prciću, direktoru Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini osumnjičenom za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, dok je Odbrana predložila određivanje mjera zabrane.

14. Jula 2021.

Na obnovljenom suđenju pred sarajevskim Općinskim sudom, svjedokinja Optužbe je izjavila da je optuženi tužilac Božo Mihajlović pozivao daktilografkinju s bolovanja kako bi našla određene privremeno oduzete predmete.

7. Jula 2021.

Na suđenju bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću, Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je materijalne dokaze, među kojima su i računi i fotokopije dokumenata koje je Odbrana osporavala.

1. Jula 2021.

Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, pročitan je iskaz svjedokinje koja je ispričala kako je postavljena za menadžera projekta prekogranične saradnje i kako je došlo do izmjene ugovora o nabavci vatrogasne opreme.

22. Juna 2021.

U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka optuženom za traženje i primanje mita, saslušan je vještak Republičkog javnog tužilaštva i uloženi materijalni dokazi.

21. Juna 2021.

U nastavku suđenja Amiru Zukiću i ostalima pred Opštinskim sudom u Sarajevu zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, razmatrani su prigovori Odbrana na zakonitost dokaza, dok se pozvani vještak nije pojavio.

16. Juna 2021.

U nastavku suđenja bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću za zloupotrebu položaja, Odbrana je zahtijevala da se pokažu određeni originalni računi, a vještak je objašnjavao da računi nisu jedini dokumenti na osnovu kojih je izračunavao troškove.