Korupcija – Suđenja


Mihajlović: Zabrana otvaranja koverti s novcem 20. Oktobra 2021. Na obnovljenom suđenju Boži Mihajloviću pred sarajevskim Općinskim sudom, svjedok Kantonalnog tužilaštva Miro Franić ispričao je kako on sam nikada nije brojao novac te da su koverte u kasi deponovanih predmeta bile zatvorene i zalijepljene.
Novalić i ostali: Svjedokinja govorila o kontaktima sa Sebijom Izetbegović u vezi s respiratorima 20. Oktobra 2021. Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je negativno komentarisala prošlogodišnju nabavku respiratora i sugerisala da budu vraćeni, jer je bila povjerovala medijskim izvještajima.
Amir Zukić i ostali: “Niko nije živio u kući kada je pištolj pronađen” 18. Oktobra 2021. Na suđenju sedmorici optuženih zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, brat prvooptuženog Amira Zukića je ispričao da niko nije živio u kući njihovih roditelja kada je pištolj pronađen te da mu je majka ranije rekla da je pištolj bacila u smeće.
Novalić i ostali: Nisu znali da “Srebrena malina” nema dozvolu 15. Oktobra 2021. U nastavku svjedočenja na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, Hasan Ganibegović je izjavio da ni premijer Fadil Novalić nije znao da “Srebrena malina” nema dozvolu za uvoz medicinske opreme i da je na njegovu molbu pokušao riješiti to pitanje bez obećavanja ikakve koristi.
Javnost ponovo bez mogućnosti slušanja presretnutih razgovora na suđenju tužiocu Idrizu Begiću 13. Oktobra 2021. Odbrana optuženog tužioca Idriza Begića je na obnovljenom suđenju reprodukovala dijelove nekoliko presretnutih razgovora, koje javnost ponovo nije mogla čuti zbog tehničkih nedostataka u sudnici.
Novalić i ostali: Jedino “Srebrena malina” ponudila dovoljnu količinu respiratora 13. Oktobra 2021. U nastavku svjedočenja na suđenju za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, Hasan Ganibegović je izjavio da se u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem spominjala jedino “Srebrena malina”, kao i da je to jedina firma koja je u to vrijeme ponudila dovoljnu količinu respiratora.
Svjedoci Odbrane Nenada Grujića govorili o ličnosti Branislava Vidića 13. Oktobra 2021. U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka optuženom za primanje mita, dva svjedoka Odbrane svjedočila su o ličnosti Branislava Vidića, koji je u saradnji s Tužilaštvom snimio predaju novca optuženom.
Tužilaštvo zatražilo veću kaznu za bivšeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, Odbrana oslobađanje 12. Oktobra 2021. Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo da se Sadiku Ahmetoviću, ranije osuđenom na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, poveća kazna zatvora, dok je njegova Odbrana tražila oslobađanje od optužbi ili ponavljanje postupka.
Šefik Džaferović Amir Zukić i ostali: Džaferović tvrdi da optuženi nije uticao na odluku, pri izboru Džananovića preovladala stručnost i profesionalnost 11. Oktobra 2021. Na suđenju zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, kao svjedok Odbrane Amira Zukića iskaz je dao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kadrovske komisije Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, koji je kazao da je Esed Džananović bio najbolji od predloženih kandidata za jednu od pozicija u “Elektroprivredi BiH”.
Novalić i ostali: Instrukcije premijera u vezi sa ishođenjem dozvole “Srebrenoj malini” 8. Oktobra 2021. Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio instrukcije da pomogne u dobijanju dozvole za uvoz “Srebrenoj malini”, kao i kako je vidio dva pisma namjere sa različitim tipovima respiratora.