Korupcija – Suđenja


Šojić: Sporenja o nalazu vještaka i prebivalištu optuženog 1. Juna 2023. Na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo i Odbrana uložili su materijalne dokaze, sporeći se u vezi s nalazom vještaka i pitanjem prebivališta optuženog.
Blekić i ostali: Jusufraniće najviše zanimale dionice “Unioninvesta” 31. Maja 2023. Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit“, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričao je da je porodica Jusufranić bila isključivo zainteresovana za kupovinu dionica “Unioninvesta”.
Mihajlović: Daktilografkinja kupila stan uz pomoć kredita 31. Maja 2023. Na suđenju suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedokinje sarajevskog Kantonalnog tužilaštva ispričale su kako znaju da je njegova daktilografkinja kupila stan na kredit i renovirala ga, ali ne znaju kolikom količinom novca je raspolagala.
Darko Jeremić i ostali: Vlada RS-a imala zadnju riječ u prodaji emisija Investiciono-razvojne banke 30. Maja 2023. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u nastavku suđenja u predmetu “Bobar banka” saslušalo dva svjedoka, bivše uposlenike Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) koji su u periodu obuhvaćenom optužnicom bili članovi Uprave. Oni su kazali da je Uprava pratila upute Centra za rizike, kao i da su članovi Vlade RS-a konačno odlučivali o prodaji vrijednosnih papira.
Edinu Muftiću godina zatvora po sporazumu o priznanju krivice 30. Maja 2023. Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je sporazum o priznanju krivice Edina Muftića prema kom će mu biti izrečeno godinu dana zatvora i tri godine zabrane rada u bankarskom sektoru, čime je izdvojen iz predmeta “Profit“ u kojem se sudi Zijadu Blekiću i ostalima za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka.
Cikotić: Vještak utvrdio da je budžet BiH oštećen za 9,7 miliona maraka 30. Maja 2023. U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću, vještak ekonomske struke kazao je kako je analizom četiri sporna ugovora o prodaji oružja i municije Državno ministarstvo odbrane pogodovalo firmi “Scout” iz Zagreba, čime je budžet oštećen za 9,7 miliona maraka.
Jelečević: Prihvaćen prijedlog dokaza Odbrane 29. Maja 2023. Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog dokaza Odbrane bivšeg federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, kojem se sudi za zloupotrebu položaja.
Idriz Begić: Tužilaštvo KS-a traži da bivši tužilac bude adekvatno kažnjen 29. Maja 2023. Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u završnoj riječi na suđenju Idrizu Begiću, koji je prvostepenom presudom Općinskog suda osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem, zatražilo adekvatnu kaznu, navodeći da su u potpunosti dokazali krivično djelo koje mu se stavlja na teret, dok je Odbrana zatražila novi termin za iznošenje završne riječi.
Kemal Čaušević mora vratiti 1,7 miliona nezakonito stečenog novca 26. Maja 2023. Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine oslobodilo je bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića optužbi za pranje novca, ali je donijelo odluku da mu se oduzme 1,7 miliona maraka nezakonito stečene imovinske koristi.
Šojić: Vještak finansijske struke prepravljao nalaz zbog “tehničkih grešaka” 24. Maja 2023. Vještak finansijske struke na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu polažaja, iznio je korigovani nalaz i mišljenje nakon što je prihvatio prigovore Odbrane o počinjenim tehničkim greškama.