Suđenje

Novalić i ostali: Izetbegović tvrdi da nije za respiratore rekla da su loši i da ih KCUS koristi

24. Marta 2021.15:38
Na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nije nabavljao medicinsku opremu po hitnoj proceduri, kako je navedeno u zaključku Vlade Federacije, kao i da ona nije imala kontakte u vezi s nabavkom respiratora koju su obavile institucije vlasti.


Sebija Izetbegović dolazi u Sud BiH na svjedočenje. Foto: BIRN BiH 

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a, potvrdila je da se respiratori koji su predmet ovog postupka, koriste u ovoj ustanovi.

Ona je kazala da KCUS nije proveo hitne nabavke medicinske i zaštitne opreme iako se u zaključku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) sa sjednice održane 16. marta prošle godine navodi da zdravstvene ustanove mogu provesti hitne nabavke zbog pandemije koronavirusa.

Izetbegović je rekla da nisu postupili tako, jer joj nije bilo jasno objašnjenje koje je gospodin Salčin (bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin) iznio na proširenoj sjednici Vlade.

Kako je izjavila, prvobitno su zaključili da mogu izdržati s postojećim brojem respiratora, kojih je bilo 112, a od kojih su neki bili zauzeti teškim bolesnicima nevezano za koronavirus.

Svjedokinja je kazala da je KCUS pokušao samostalno nabaviti respiratore i da je imao četiri ili šest ponuda, a da je ugovor potpisao sa firmom “Cubicus” za nabavku 40 respiratora.

Ona je rekla da ne zna detalje ugovora, cijenu i način nabavke, napomenuvši da ona ne pregovara sa dobavljačima, da nije pravnik i da KCUS ima stručne službe.

Do realizacije ugovora, kako je navela, nije došlo, iako je KCUS uplatio sredstva, jer je ponuđena četiri puta veća cijena. Na pitanja Odbrane, prisjetila se da je taj ponuđač bila Svjetska banka.

Tužilaštvo je svjedokinju ispitivalo o kontaktima i konsultacijama prilikom nabavke respiratora od federalnih institucija. Ona je kazala da nije kontaktirala ni sa Novalićem, ni sa drugooptuženim Fahrudinom Solakom, suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), odnosno da je u to vrijeme razgovarala sa svima, jer nije znala “kako ćemo preživjeti”.

Novaliću i Solaku se sudi sa Fikretom Hodžićem, direktorom firme “F.H. Srebrena malina”, i samom tom firmom, kao i federalnom ministricom finansija Jelkom Milićević.

Tužilac Džermin Pašić predočio je e-mail koji je iz kabineta federalnog premijera upućen na kabinet generalnog direktora KCUS-a, u kojem se spominje ponuda firme “Srebrena malina”. Izetbegović je rekla da ona taj e-mail nije nikada vidjela, kao i da ne poznaje Hodžića i njegovu firmu. Dodala je da ona mailove ne smatra zvaničnom korespondencijom, koja stiže preko protokola.

Ona je kazala da se jednom čula sa sekretarom Vlade FBiH Editom Kalajdžić, kada je na portalu vidjela različite oznake na kutijama pristiglih respiratora.

Na pitanje da li se izjašnjavala o kvalitetu respiratora, Izetbegović je upitala: “Kako ću se izjašnjavati, ja sam ginekolog.”

Tužilac Pašić predočio je poruku koju je Kalajdžić uputila određenom licu 28. aprila a u kojoj se navodi: “Seb. zove. Loši respiratori, užas, u ogromnom smo problemu ako je to tačno. A jeste garant.” Izetbegović je rekla da nema veze s tim.

Na pitanje Novalićeve braniteljice Vasvije Vidović, svjedokinja je potvrdila da je u to vrijeme bilo došlo do zatvaranja granica Evropske unije (EU), kao i Turske, za izvoz respiratora, te da su im bile preostale jedino Koreja i Kina.

Potvrdila je da se na intenzivnoj njezi KCUS-u koristi 30 respiratora koji su prošle godine uvezeni kako za invazivni, tako i za neinvazivni tretman, pojasnivši da su na njih priključeni i teže oboljeli.

Na pitanja Solakovog branioca Kadrije Kolića, Izetbegović je potvrdila da je KCUS dobio testove za COVID preko FUCZ-a i da su oni besprijekorni. Dodala je da ih je FUCZ spasio.

Tužilac Pašić u dodatnom ispitivanju je predočio poruku koju je Novalić 24. marta poslao Kalajdžić a u kojoj se navodi: “Morate brzo na 150.000 testova, jer će ih neko drugi… Ja sam rekla da ih se rezervira.” Prema tužiocu, ova poruka je proslijeđena od ženske osobe, a iza nje je ukucano ime “Sebija”.

Izetbegović je kazala da ni to nema veze s njom.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je Denis Đulalić, vlasnik i direktor “Cubicusa”, firme koja se bavi medicinskim konsaltingom. On je ispričao kako je sredinom marta proslijedio ponude za respiratore i medicinsku opremu na brojne adrese zdravstvenih ustanova nakon što su ga partneri iz Slovenije pitali da li je nešto potrebno.

On je rekao da je prvo razgovarao sa Izetbegović, koja ga je pitala da li je ponuda ozbiljna i koliki je rok isporuke, a potom je bio u kontaktu sa stručnjacima iz KCUS-a.

Prema Đulaliću, u to vrijeme stvari su se brzo mijenjale kako po pitanju cijene, tako i po pitanju vrste respiratora, te nije mogao garantovati za ponudu duže od 12 sati. Kazao je da su zemlje “upregnule” obavještajne aparate i da je u Kini bila “ludnica”.

Rekao je da su potpisali ugovor sa KCUS-om, koji je uplatio novac, a da je rok za isporuku bio deset dana. Međutim, kako je kazao, šesti li sedmi dan dobavljač ih je obavijestio o zatvaranju granica i problemima s logistikom. Đulalić je odlučio da raskine ugovor jer, kako je rekao, nije želio da rizikuje pošto je bilo predviđeno plaćanje penala, koji bi iznosili 30.000 KM za svaki dan kašnjenja po ugovoru vrijednom tri miliona.

Svjedok je kazao da je kontaktirao sa FUCZ-om u vezi sa nabavkom testova. Napomenuo je da je njegova firma bila angažovala veletrgovca medicinske opreme.

Hodžićevoj braniteljici Mirni Avdibegović potvrdio je da je za nabavku opreme obračunavao maržu, mada se nije želio izjasniti koliko.

Nastavak suđenja je 2. aprila.

Marija Taušan