Suđenje

Mektić i ostali: Obuka o smanjenju rizika od katastrofa

8. Aprila 2021.16:17
Na suđenju bivšem državnom ministru sigurnosti Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je da je zajedno sa kolegicom radila na projektu prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore o smanjenju rizika od katastrofa.


Dragan Mektić. Foto: Sud BiH

Muzafera Rastoder, zaposlena u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ), ispričala je da je u sklopu tog projekta sa kolegicom Majdom Kovač bila u Mostaru od 28. do 31. marta 2016. godine na obuci o smanjenju rizika od katastrofa, požara i poplava.

Dodala je da su polaznici nakon završetka obuke dobili certifikate i da su potom držali predavanja i obučavali druge iz ove oblasti.

“Ja sam držala pet prezentacija. Plaćena sam iz projekta po ugovoru o djelu”, kazala je Rastoder.

Dodala je da su ona i kolegica Kovač u ovim aktivnostima učestvovale nakon što ih je direktor Fahrudin Solak pozvao na sastanak i rekao im da moraju da nastave projekat prekogranične saradnje koji su ranije započela dvojica drugih kolega.

“Rečeno nam je da provodimo dalje aktivnosti sa Ministarstvom sigurnosti BiH”, kazala je Rastoder.

Dodala je da je u projektu učestvovala i Republička uprava civilne zaštite i da se radilo o zajedničkoj obuci.

“Sačinili smo izvještaj o svemu što smo radili i pisani trag je dostavljen direktoru FUCZ-a i Ministarstvu sigurnosti”, rekla je svjedokinja.

Odgovarajući na pitanja Senke Nožice, Mektićeve braniteljice, svjedokinja je navela da je uz držanje prezentacija u sklopu projekta učestvovala u još 11 aktivnosti, a po ugovoru o djelu je bruto plaćena 1.955 KM.

Dodala je da je nakon odbijana poreza plaćena 1.860 KM.

Odgovarajući na Mektićevo pitanje da li je finansirana iz sredstava projekta ili iz budžeta Ministarstva sigurnosti, kazala je da misli da je u okviru projekta.

Svjedokinja je na pitanje Nine Karačić, braniteljice Samira Agića, da li se optuženi prema njoj kao ženi ikada neprimjereno ili nedolično ponašao kazala: “Ne, nikada.”

Na isto pitanje negativno je odgovorila i Lejla Fetahović, uposlenica Ministarstva sigurnosti, također svjedokinja Tužilaštva na ovom suđenju koja je kazala da je kolegici Jovani Anđelić pomagala na projektu.

Fetahović je potvrdila da je išla na službeni put u Crnu Goru u sklopu projekta prekogranične saradnje, te da je na istom putu bio i njen šef Agić.

Mektić i Agić su optuženi s Igorom Golijaninom i Edinom Garaplijom za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Evropska unija (EU) u periodu 2015.–2017. godina.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA-e.

Treća svjedokinja na ovom suđenju Senija Pezo kazala je da je bila računovođa u Institutu od zaštite od požara i eksplozija, te da je knjižila i za Agenciju za zaštitu lica i predmeta.

Pezo je potvrdila da Garaplija 2015. i 2016. nije bio direktor “INZA laba”, niti Instituta za zaštitu od požara.

Nastavak suđenja zakazan je 22. april.

 

Albina Sorguč