Predmet: Marić Josip

kantonalni_novitravnik.jpg

5. Oktobra 2016.

Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je obnovljeno suđenje Josipu Mariću nakon što je ukinuta presuda kojom je bio osuđen na godinu zatvora za zločine počinjene 1993. nad civilnim stanovništvom na području Kiseljaka.


Vrhovni-sud-FBiH-4-1024x683.jpg

9. Maja 2016.

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je presudu kojom je Josip Marić osuđen na godinu dana zatvora za zločin protiv civila počinjen 1993. na području Kiseljaka.

Ilhana Tahmaz-Jamak, glasnogovornica Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH), kazala je da je žalba Optužbe i Odbrane djelimično uvažena te je ukinuta presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku i donesena odluka da se postupak vodi iznova pred prvostepenim sudom.

Tužilaštvo i Odbrana tražili su ukidanje presude kojom je Marić osuđen na godinu zatvora za zločine protiv civila, a oslobođen optužbi za zločin protiv zarobljenika počinjen u junu i julu 1993. na području Kiseljaka.

Optužba je tražila da Mariću bude izrečena veća kazna za nezakonito preseljenje, fizičko zlostavljanje i prisvajanje imovine civila bošnjačke nacionalnosti. U vezi s dijelom presude kojim je Marić oslobođen optužbe da je udarao i maltretirao zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH), Tužilaštvo je predložilo da suđenje bude obnovljeno.

Odbrana Marića, bivšeg pripadnika policije i pomoćnika komandanta Sigurnosno-informativne službe u Kiseljaku, zatražila je da suđenje bude obnovljeno za osuđujući dio presude, a da u oslobađajućem dijelu bude potvrđena.

Marića je Kantonalni sud u Novom Travniku u julu 2015. godine proglasio po četiri tačke krivim za protjerivanje bošnjačkih civila s područja Kiseljaka.

Sud je zaključio da je Marić istjerivao civile iz kuća, pritom ih udarajući, kao i da je prisvojio sedam kilograma kafe, antenu i poljoprivredne proizvode.18. Februara 2016.

Tužilaštvo i Odbrana zatražili su od Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) ukidanje presude kojom je Josip Marić osuđen na godinu zatvora za zločine protiv civila, a oslobođen optužbi za zločin protiv zarobljenika na području Kiseljaka u junu i julu 1993. g8. Jula 2015.

Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je Josipa Marića, bivšeg zapovjednika policije i dozapovjednika Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kiseljak, na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana.