Članak

Marić: Počelo obnovljeno suđenje

5. Oktobra 2016.13:38
Pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku počelo je obnovljeno suđenje Josipu Mariću nakon što je ukinuta presuda kojom je bio osuđen na godinu zatvora za zločine počinjene 1993. nad civilnim stanovništvom na području Kiseljaka.

Nakon što su pročitani iskazi sa suđenja svjedoka i konstatovani uloženi materijalni dokazi, Odbrana je predložila saslušanje šest novih svjedoka.

“Predlažemo da se sasluša Ivo Kuliš, u to doba zapovjednik HVO-a (Hrvatsko vijeće obrane) u Kreševu, koji će svjedočiti na okolnosti angažmana optuženog iz Kiseljaka u Kreševo. Miroslav Kapetanović će svjedočiti na okolnosti privođenja oštećenog Jusufa Muratovića, a Branko Vuković na okolnosti useljavanja porodice u kuću bošnjačke porodice”, kazao je advokat Zdenko Tomić.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sutkinja Suada Kahrić, prihvatilo je ovaj prijedlog Odbrane.

Josip Marić, bivši policajac i pomoćnik zapovjednika Sigurnosno-informativne službe (SIS) HVO-a u Kiseljaku, osuđen je na godinu dana zatvora za zločin protiv civila počinjen 1993. na području Kiseljaka. Marić je oslobođen dijela optužnice za zločin nad zarobljenicima počinjen u junu i julu 1993. godine na području Kiseljaka.

Vrhovni sud Federacije BiH je djelimično uvažio žalbe Optužbe i Odbrane i ukinuo prvostepenu presudu, naloživši da se postupak vodi iznova pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku.

Novi svjedoci Odbrane u obnovljenom postupku bit će saslušani 28.oktobra.

Kenan Kavazović