Nezadovoljni presudom Mariću

18. Februara 2016.00:00
Tužilaštvo i Odbrana zatražili su od Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH) ukidanje presude kojom je Josip Marić osuđen na godinu zatvora za zločine protiv civila, a oslobođen optužbi za zločin protiv zarobljenika na području Kiseljaka u junu i julu 1993. g

This post is also available in: English

odine.

Federalno tužilaštvo je zatražilo da Mariću bude izrečena veća kazna za nezakonito preseljenje, fizičko zlostavljanje i prisvajanje imovine civila bošnjačke nacionalnosti s područja Kiseljaka.

U vezi s dijelom presude kojim je Marić oslobođen optužbe da je udarao i maltretirao zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH), Tužilaštvo je predložilo da suđenje bude obnovljeno.

Odbrana Marića, bivšeg pripadnika policije i pomoćnika komandanta Sigurnosno-informativne službe u Kiseljaku, zatražila je da suđenje bude obnovljeno za osuđujući dio presude, a da u oslobađajućem dijelu bude potvrđena.

Tužiteljka Fikreta Vranjkovina i branilac Zdenko Tomić nisu na ročištu posebno obrazlagali pisane žalbe koje su podnijeli sudu.

Marić je u obraćanju Vijeću kazao da se uopšte ne osjeća krivim.

“Optužnica je potpuno iskonstruisana. Želio bih da doživim da nekome iznesem što je dovelo da ovog. Prošao sam sve, od pozornika do načelnika, i nisam mogao ni zamisliti da ću doći na ovakvu klupu”, istakao je optuženi.

Njega je Kantonalni sud u Novom Travniku u julu 2015. godine proglasio po četiri tačke krivim za protjerivanje bošnjačkih civila.

Sud je zaključio da je Marić istjerivao civile iz kuća, pritom ih udarajući, kao i da je prisvojio sedam kilograma kafe, antenu i poljoprivredne proizvode.

Vrhovni sud će naknadno donijeti odluku o žalbama.

Marija Taušan


This post is also available in: English