Članak

Presuda Josipu Mariću 8. jula

3. Jula 2015.00:00
Kantonalni sud u Novom Travniku izreći će presudu Josipu Mariću, optuženom za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u srijedu, 8. jula.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sanja Hodžić je u završnoj riječi kazala da je tokom suđenja van svake sumnje dokazano da je Marić učestvovao u zločinima počinjenim na području Kiseljaka.

“Smatramo da su iskazi svjedoka Odbrane kontradiktorni i da su svjedoci pripremljeni”, kazala je Hodžić, predlažući osuđujuću presudu u skladu sa zakonom.

Branilac optuženog Zdenko Tomić, u završnoj riječi je zatražio oslobađajuću presudu, ističući da se na iskazima svjedoka Optužbe ne može zasnivati osuđujuća presuda.

“Smatram da se iz dokaza Optužbe ne može van svake razumne sumnje dokazati da je moj branjenik počinio navedena krivična djela. Nije dokazano da je počinio djela koja mu se stavljaju na teret i tražim oslobađajuću presudu”, rekao je branilac Tomić.

Josip Marić, bivši zapovjednik policije i dozapovjednik Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kiseljak, optužen je za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1993. na području općine Kiseljak.

Prije završnih riječi, na zahtjev Odbrane, pročitan je iskaz Salke Hadžikarića, u kojem je rekao da mu je optuženi tokom rata pomogao da sina prebaci kako bi primio terapiju. U iskazu je opisano i kako je porodica Hadžikarić opljačkana i protjerana iz Kiseljaka, te kako je završila u logoru.

Objava presude zakazana je za srijedu, 8. juli.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English