Članak

Marić negira iskaze svjedoka

15. Juna 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, optuženi Josip Marić kazao je da se ne osjeća krivim za zločine u Kiseljaku.

This post is also available in: English

Marić je rekao da ga je većina svjedoka Tužilaštva lažno optužila, kazavši da su njihovi iskazi “izmišljeni”.

“Oko 95 posto mojih komšija se vratilo. Ne postoji sprovod ni dženaza na koju ne idem, i ne postoji osoba s kojom ne pijem kafu. Ne osjećam se krivim 100 posto”, izjavio je Marić.

Marić je rekao da je svjedoka Jusufa Muratovića samo jednom sreo, a da ga je tokom rata priveo policajac Odak, dok je svjedočenje Abaza Mušanovića okarakterisao kao zloupotrebu službenog položaja.

Marić, bivši zapovjednik policije i dozapovjednik Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Kiseljak, optužen je za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene 1993. na području općine Kiseljak.

Prilikom unakrsnog ispitivanja, tužiteljica Sanja Hodžić pitala je optuženog Marića zašto nije komentarisao iskaz svjedokinje Feride Karalić, na što je Marić kazao kako ju je vidio samo jednom, prilikom popisa bošnjačkih civila.

Na pitanje kakvu je uniformu i oznaku nosio, Marić je odgovorio da je bila šarena uniforma, ali da se ne može sjetiti oznake.

Rekao je i da je na dužnosti u Policijskoj stanici Kreševo proveo od 14. juna 1993. godine sve do kraja sukoba između HVO-a i Armije BiH (ABiH), te da nije bio u Kiseljaku.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. juli, kada će biti iznesene završne riječi.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English