Članak

Ukinuta presuda Josipu Mariću

9. Maja 2016.16:16

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je presudu kojom je Josip Marić osuđen na godinu dana zatvora za zločin protiv civila počinjen 1993. na području Kiseljaka.

Ilhana Tahmaz-Jamak, glasnogovornica Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH), kazala je da je žalba Optužbe i Odbrane djelimično uvažena te je ukinuta presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku i donesena odluka da se postupak vodi iznova pred prvostepenim sudom.

Tužilaštvo i Odbrana tražili su ukidanje presude kojom je Marić osuđen na godinu zatvora za zločine protiv civila, a oslobođen optužbi za zločin protiv zarobljenika počinjen u junu i julu 1993. na području Kiseljaka.

Optužba je tražila da Mariću bude izrečena veća kazna za nezakonito preseljenje, fizičko zlostavljanje i prisvajanje imovine civila bošnjačke nacionalnosti. U vezi s dijelom presude kojim je Marić oslobođen optužbe da je udarao i maltretirao zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH), Tužilaštvo je predložilo da suđenje bude obnovljeno.

Odbrana Marića, bivšeg pripadnika policije i pomoćnika komandanta Sigurnosno-informativne službe u Kiseljaku, zatražila je da suđenje bude obnovljeno za osuđujući dio presude, a da u oslobađajućem dijelu bude potvrđena.

Marića je Kantonalni sud u Novom Travniku u julu 2015. godine proglasio po četiri tačke krivim za protjerivanje bošnjačkih civila s područja Kiseljaka.

Sud je zaključio da je Marić istjerivao civile iz kuća, pritom ih udarajući, kao i da je prisvojio sedam kilograma kafe, antenu i poljoprivredne proizvode.

Albina Sorguč