Članak

Optuženi Marić u Kreševu

20. Maja 2015.00:00
U nastavku suđenja Josipu Mariću za zločine počinjene u Kiseljaku, svjedok Odbrane je kazao da je sredinom 1993. godine optuženog viđao na području općine Kreševo.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Miroslav Škoro je rekao da je poznavao optuženog Marića iz Kiseljaka, ali da ga je u junu i julu 1993. godine viđao u Kreševu.

“Par puta sam sreo Marića kada sam imenovan za zapovjednika satnije. Išao sam do Policijske stanice u Kreševo i tu sam ga sreo”, izjavio je Škoro.

Josipu Mariću, bivšem zapovjedniku policije i dozapovjedniku Sigurnosno-informativne službe (SIS) HVO-a Kiseljak, na teret se stavljaju ratni zločini protiv civila i ratnih zarobljenika počinjeni na području općine Kiseljak tokom 1993. godine.

Svjedok Josip Tavra, mještanin sela Gromiljak u blizini Kiseljaka, posvjedočio je kako je prisustvovao jednom pretresu koji su vršili pripadnici HVO-a i policije u prisustvu Komisije za izbjeglice, ali da nije vidio optuženog Marića.

Braća Marko i Ilija Majić su također svjedočili u korist Marićeve Odbrane, kazavši da su ih pripadnici Armije BiH (ABiH) protjerali iz Fojnice, nakon čega su smješteni u naselje Gromiljak nadomak Kiseljaka. Obojica su rekli da ne poznaju optuženog.

Stipo Miličević, bivši pripadnik HVO-a, kazao je kako je poznavao optuženog te da ga je nekoliko puta sreo tokom rata, ali da on nije bio među vojnicima i policajcima koji su vršili pretrese kuća.

“Jednom sam vidio kada su vršili pretrese objekata. Bili su u maskirnim uniformama i bili su mi nepoznati. Među njima nije mogao biti Marić, ni slučajno”, izjavio je svjedok Miličević.

Na ovom ročištu je svjedočio i Rafael Musa, tokom 1993. godine član komisije koja je smještala izbjeglice u muslimanske, ali i napuštene hrvatske i srpske kuće u Kiseljaku.

Musa je rekao da su izbjeglice smještane uglavnom u prazne kuće i da nisu imali asistenciju policije i vojske, kao ni optuženog Marića.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. juni.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English