Članak

Marić: Odvođenje zarobljenika u kasarnu Kiseljak

28. Oktobra 2016.14:14
U nastavku suđenja Josipu Mariću pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku, bivši rezervni policajac Miroslav Kapetanović prisjetio se kako je ranjenog ratnog zarobljenika iz policije u Kiseljaku odveo u stacionar u krugu kasarne u tom gradu.

Svjedok Kapetanović, koji je tokom rata bio angažovan kao rezervni policajac na zaštiti objekata, prisjetio se privođenja jednog zarobljenika koji je bio ranjen u nogu.

“To je bilo u prijepodnevnim satima. Dovela ga je patrola u kojoj su bili policajci Ivica Odak, Mladen Stanišić i još jedan policajac. Nakon nekog vremena, dežurni operativni nam je naredio da ga odvezemo u stacionar u krugu kasarne u Kiseljaku”, prisjetio se Kapetanović.

Na pitanje da li to znači da su ostavili policijsku stanicu bez osiguranja i odveli zarobljenika, svjedok je potvrdno odogovorio.

Josip Marić, bivši policajac i pomoćnik zapovjednika Sigurnosno-informativne službe Hrvatskog vijeća odbrane (SIS HVO) u Kiseljaku optužen je za zločin protiv civila počinjen 1993. na području Kiseljaka.

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom je Josip Marić, pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku osuđen na godinu dana zatvora za ove zločine i nakon toga je počeo obnovljeni postupak pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku.

Na ovom ročištu su ispitani i svjedoci Ivo Kuliš i Mladen Tolo, koji su govorili o angažmanu u policiji u Kiseljaku tokom 1993. i 1994. godine.

Ivo Kuliš je rekao da je optuženi Marić stigao u Kreševo 14. juna 1993. godine jer su dan ranije ostali bez zapovjednika policijske stanice. Marić je u Kreševu, prema riječima Kuliša, na dužnosti ostao do aprila 1994. godine.

Mladen Tolo, bivši zamjenik zapovjednika Policijske uprave Travnik koja je bila na isturenom zapovjednom mjestu u Kiseljaku, posvjedočio je kako nije bilo ni usmenih ni pismenih pritužbi na rad optuženog Marića.

Na pitanje kantonalne tužiteljice Sanje Hodžić da li je moguće da je tokom angažmana u Kreševu dolazio u Kiseljak, svjedok je potvrdno odgovorio.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. novembar.

Povezani članci

Kenan Kavazović