Članak

Načelnik SIS-a ili penzionisani policajac

19. Maja 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Novom Travniku, pet svjedoka Odbrane je govorilo o ratnom putu optuženog Josipa Marića, kojem se na teret stavlja ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počinjen u Kiseljaku.

This post is also available in: English

Velimir Miličević, bivši zapovjednik policije u Kiseljaku, kazao je da poznaje optuženog Marića, te da ga je on iz penzije povukao u rezervni sastav policije da organizuje Policijsku ispostavu Gromljak.

Miličević je pojasnio da Marić ostaje do druge polovine 1993. godine u Gromljaku, kada odlazi u Kreševo, gdje je tada, kako navodi, “nastupilo rasulo”.

Josip Marić je optužen da je, kao zapovjednik policije i dozapovjednik Sigurnosno-informativne službe (SIS) Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Kiseljaku, u ljeto 1993. godine u tom gradu tukao ratne zarobljenike i civile.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da je Marić bio na punktu u selu Lug na putu između Fojnice i Kiseljaka, te da je otišao u osmom ili devetom mjesecu 1993. godine. Precizirao je da je Marić u Kreševo otišao dan nakon eskalacije sukoba kako bi konsolidovao stanje u tamošnjoj policiji.

Svjedok Mario Bradara, bivši zamjenik zapovjednika HVO-a Kiseljak, kazao je kako je optuženi Marić na početku rata bio u SIS-u HVO-a, te da su se kasnije sreli prilikom eskalacije sukoba između Armije BiH (ABiH) i HVO-a u Kreševu.

Prilikom unakrsnog ispitivanja, tužiteljica Sanja Hodžić tražila je od svjedoka da pojasni da li je optuženi Marić bio policajac u penziji ili načelnik SIS-a .

“Bio je načelnik SIS-a 1992. godine. Bila je smjena 1993. i tada je, mislim, smijenjen”, rekao je svjedok Bradara.

Vlado Komšić, penzionisani policajac, koji je tokom rata bio dozapovjednik policije u Kreševu posvjedočio je da je optuženi Marić stigao u Kreševo 14. juna 1993. godine, te da su zajedno radili, bili na punktu, kako mi umirili stanovništvo koje je počelo bježati. Prema njegovim riječima, bili su u maskirnim uniformama, naoružani pištoljima i automatskim puškama. Policija je tada, kako je kazao, imala tri vozila marke “Golf 2”, dva plavo-bijela i jedan crveni.

I policajaci Boro Medić i Mato Marić posvjedočili su kako je optuženi Josip Marić 14. juna 1993. stigao u Kreševo, ali i da je odlazio kući na odmor u Kiseljak. Potvrdili su kako je policija u Kiseljaku raspolagala sa tri vozila “Golf 2” i da su dužili pištolj i automatsku pušku.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra, 20. maj.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English