Članak

Suđenje za genocid u Srebrenici na čekanju tri mjeseca

16. Marta 2017.11:46
U Sudu BiH, suđenje Goranu Sariću zbog optužbe da je počinio genocid u Srebrenici već tri mjeseca je na čekanju zbog procedura Haškog tribunala.

Tužilaštvo BiH je uložilo kao dokaz transkript svjedočenja zaštićenog svjedoka iz Haškog tribunala, što je Sudsko vijeće dozvolilo uz uslov da Odbrana Sarića tog svjedoka unakrsno ispita.

Aleksandar Lazarević, Sarićev branilac, kazao je da je bilo potrebno da Tužilaštvo BiH dobije saglasnost Tribunala da se “skinu” zaštitne mjere svjedoku, da bi se zatim moglo pristupiti unakrsnom ispitivanju.

“Tu je naravno nastupio potpuni kolaps sistema, jer to po pravilima Haškog tribunala zahtjeva i saglasnost tog svjedoka. Tu je tužilac ušao u tamni vilajet”, rekao je Lazarević i dodao da je u pitanju frustrirajući postupak za sve strane.

On je rekao da se presuda, prema pravilima, ne može zasnivati na transkriptu svjedočenja iz Haaga ako Odbrani nije omogućeno unakrsno ispitivanje.

“Tužilac se trudio, ali razumni rokovi su debelo probijeni i mi ne možemo čekati beskonačno, tražimo da se to riješi”, kazao je Lazarević.

Na upit zašto suđenje čeka tri mjeseca tužilac, Ibro Bulić je odgovorio da su u pitanju “spore haške procedure”.

Zadnji put je suđenje Sariću održano 12. decembra prošle godine.

Zbog ove situacije, Odbrana Sarića je zatražila od Suda BiH da odbije dokaz Tužilaštva BiH, odnosno transkript svjedočenja zaštićenog svjedoka, jer smatraju da je došlo do kršenja prava optuženog na suđenje u razumnom roku.

Sarić je optužen kao nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS) za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih sa područja Srebrenice.

Prema navodima optužnice, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN), te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni.

Sarić je u odvojenom postupku pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Sarajevu.

Prema neslužbenim informacijama, suđenje Sariću bi moglo biti održano u ponedjeljak, 20. marta, kada će Tužilaštvo BiH predočiti izmijenjenu optužnicu.

Džana Brkanić