Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

brđanin-1280x720.jpg

12. Septembra 2022.
Nekoliko zvaničnika iz Republike Srpske oglasilo se nakon smrti haškog osuđenika Radoslava Brđanina izjavama kojima se veliča njegovo djelo ili umanjuje značaj presude Haškog tribunala, kojom je osuđen na 30 godina zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, što nije iznenadilo žrtve koje izražavaju potrebu za katarzom društva i pokajanjem.

brđanin-1280x720.jpg

7. Septembra 2022.
Radoslav Brđanin, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, preminuo je u srijedu u Banjoj Luci, potvrđeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

brđanin-1280x720.jpg

5. Septembra 2022.
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) pustio je na prijevremenu slobodu Radoslava Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina (ARK), kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti.

Biljani-cipele-1280x720.jpg

1. Septembra 2022.
Unatoč identifikovanju u svjedočenjima preživjelih i potpisima na dokumentima korištenim tokom haških postupaka za ubistva više od 200 ljudi u julu 1992. godine, među kojima je i četveromjesečna beba, istraživanje BIRN-a pokazuje da najmanje tri pripadnika 17. lake pješadijske brigade Vojske Republike Srspke (VRS) te pripadnika Stanice milicije u Sanici, nikada pred domaćim pravosuđem nisu odgovarali za ovaj masovni zločin u Biljanima kod Ključa.

Frame-2-1280x720.jpg

17. Augusta 2022.
Kratkim dokumentarnim filmom “U poplavi riječi” režiserka Eliane Esther Bots željela je skrenuti pažnju na važan, stresan i izazovan posao prevodilaca kroz priču o tri prevodioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i njihovom pokušaju emotivnog distanciranja tokom prevođenja svjedočenja preživjelih žrtava i počinilaca ratnih zločina.