Članak

Suđenja Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki za ratovanje u Siriji počinju 4. maja

28. Aprila 2020.13:36
Suđenja Jasminu Keseroviću i Armenu Dželki, optuženima za terorizam zbog učešća na ratištu u Siriji, počet će 4. maja pred Državnim sudom, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Suda BiH i branilac optuženih Senad Dupovac.

This post is also available in: English

Keseroviću i Dželki sudi se u odvojenim postupcima, a obojica su negirali krivicu 8. aprila 2020. godine.

Suđenja Keseroviću i Dželki počet će čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi.

Jasmin Keserović je, uz optužbe za pridruživanje terorističkoj grupi, optužen i da je javno podsticao na terorističke aktivnosti.

Prema optužnici, on je 23. januara 2013. godine iz BiH otišao u Siriju i postao pripadnik ISIL-a, koji je svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, namjeravao da prisili legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

U redovima ove organizacije, kako se dodaje, Keserović je ostao do decembra 2019. godine, boreći se u gradovima Mimbidž, Kobani, Rakka i Al-Bab u sastavu jedinice “Bejt Komandos”, koja je kasnije preimenovana u “El Aksa”.

Keseroviću je na teret stavljeno da je putem sredstava javnog informisanja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje terorizma napadima na stanovništvo i ubijanjem.

Armen Dželko zvani Abdullah i Ike, rođen 1990. godine u Sarajevu, kako se navodi u optužnici, početkom 2013. otišao je iz BiH u Siriju, gdje se priključio ISIL-u. Na teret mu je također stavljeno da je učestvovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih radnji.

Optuženi je, kako se dodaje, više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ISIL-a, krajem 2019. godine, u gradu Baguzu predao se snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH.

Kaserović i Dželko su u pritvoru, a u BiH su deportovani u decembru 2019. godine. U BiH je deportovan i Senad Kasupović, koji je, nakon potvrđivanja optužnice, također 8. aprila negirao krivicu za terorizam zbog učešća na ratištu u Siriji, te još četvorica osumnjičenih protiv kojih Tužilaštvo BiH vodi istrage.

Prema optužnici, Senad Kasupović, rođen 1980. na području Velike Kladuše, 12. jula 2013. je napustio BiH i otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje je proveo šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine.

Kasupović je, prema optužnici, koristio ime Muatesim i s drugim osobama iz BiH učestvovao je u terorističkim aktivnostima, pružajući pomoć i boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, kasnije “El Aksa”.

Albina Sorguč


This post is also available in: English