Članak

Poziv za studente i mlade novinare da izvještavaju za BIRN BiH tokom pandemije

27. Aprila 2020.15:24
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) poziva studente žurnalistike i mlade novinare da se priključe kampanji #BIRNDetektor izvještavajući o zloupotrebama, dezinformacijama i kršenju ljudskih prava, kao i drugim temama tokom pandemije koronavirusa.

BIRN BiH je krajem marta ove godine pokrenuo kampanju kako bi zabilježio nepravilnosti, zloupotrebe, te kršenja ljudskih i radničkih prava tokom pandemije virusa COVID-19, pozivajući građane da dojave informacije online, putem e-maila ili društvenih mreža. Kampanja je rezultirala mnogobrojnim tekstovima, vijestima i analizama u kojima je BIRN BiH ukazao na niz problema u društvu proizašlih tokom pandemije.

“Pisali smo o velikom broju otkaza u proteklih mjesec dana i zaštiti radničkih prava, o radnicama kladionica iz naše zemlje koje su bile primorane da potpišu raskid ugovora, kao i o problemima građana u izolaciji zbog različitog tumačenja perioda samoizolacije”, pojašnjava urednik Semir Mujkić.

BIRN BiH je, prema njegovim riječima, ukazao i na nedovoljnu zaštitu zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica, ali i na poteškoće građana da ostvare zdravstvenu njegu, te kako je zbog pandemije koronavirusa dio redovnih pacijenata ostao bez kontrola i lijekova.

Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH, govori kako se želi pružiti prilika mladim ljudima da se uključe u kampanju, tako što će za BIRN pisati o eventualnim nepravilnostima ili drugim temama u vezi s koronavirusom i o onome sa čime se mladi suočavaju tokom pandemije.

“Uvjereni smo da mladi ljudi mogu da doprinesu razotkrivanju problema u društvu, naročito sada kada se tokom pandemije mnoge stvari pokušavaju sakriti, stoga im želimo pružiti priliku da čujemo njihov glas i usavršimo postojeće znanje iz novinarstva. Ujedno, mnoge naše mlade kolege ostale su bez posla tokom pandemije i želimo im omogućiti honorar”, kaže Džidić, dodajući kako smatra važnim da se mladi izraze, te da čujemo njihove probleme u ovoj vanrednoj situaciji.

Studenti žurnalistike, ili mladi novinari do 30 godina, mogu se prijaviti putem e-mail adrese [email protected], tako što će poslati prijedlog svojih tema. Redakcija BIRN-a BiH će odabrati najbolje teme i pozvati kolege na potpis honorarnog ugovora i daljnu realizaciju teme uz uredničko mentorstvo. Odabrani tekstovi bit će objavljeni na stranici Detektor.ba.

Sve tekstove BIRN-a BiH iz kampanje #BIRNDetektor možete pročitati na ovom linku.