Članak

Trudnoća posljedica silovanja

4. Februara 2015.00:00
Na početku suđenja za zločine počinjene na području Semizovca (općina Vogošća), prva svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da joj je komšinica rekla da je silovana i da je tom prilikom zatrudnila.

This post is also available in: English

“Svjedokinja ‘A’ mi se povjerila da ju je neki Savić silovao, da je zatrudnila, a poslije mi je rekla da je abortirala”, kazala je Ana Stojadinović.
Stojadinović je navela da je oštećena, koja joj je bila komšinica, imala povjerenja u nju i da ih je rat zbližio.
Na pitanje tužioca Vladimira Simovića je li taj događaj ostavio neke posljedice po oštećenu i da li je nekome mogla prijaviti taj događaj, Stojadinović je odgovorila da je imala psihičke promjene, da je “bila nervozna, nestabilna, grozna”, te da tada to nije mogla nikome prijaviti.
Svjedokinja je na pitanje Odbrane kada joj je oštećena to ispričala, odgovorila da se ne može sjetiti.
Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović pitala je svjedokinju Stojadinović je li joj je oštećena rekla ime i prezime osobe koja ju je silovala, na šta je Stojadinović odgovorila: “Slavko ili Slaviša Savić, koliko se mogu sjetiti.”
Na početku suđenja tužilac je pročitao optužnicu koja Slavka Savića tereti da je, kao pripadnik Lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u maju i junu 1993. godine silovao žensku osobu u mjestu Semizovac.
Prema navodima optužnice, on je došao pred kuću oštećene, koja je bila s maloljetnom kćerkom, prislonio joj pištolj i natjerao je da uđe u automobil.
U optužnici stoji da se žrtva, zbog straha za svoj i djetetov život, nije mogla opirati.
Tužilac Simović je u uvodnoj riječi rekao da će dokazati sve radnje koje se optuženom stavljaju na teret.
Nastavak suđenja je zakazan za 16. februar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English