Članak

Prvostepeno vijeće se bavilo matematikom

6. Marta 2014.00:00
Tužilaštvo i Odbrana iznijeli su pred Apelacionim vijećem Suda BiH žalbe na prvostepenu presudu kojom su Goran i Zoran Damjanović osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Sarajeva.

This post is also available in: English

Kako je kazao predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirko Božović, presuda će biti preispitana u dijelu koji se odnosi na krivičnopravne sankcije.

Tužilaštvo je zatražilo da Vijeće preinači presudu i izrekne dužu kaznu.

“Smatramo da su precijenjene olakšavajuće okolnosti, dok se otežavajućim nije dalo dovoljno osnova”, rekla je tužiteljica Vesna Ilić.

Odbrana optuženog Gorana Damjanovića smatra izrečenu kaznu prestrogom.

“Prvostepeno vijeće nije u obzir uzelo činjenicu da je moj klijent otac, sada već punoljetnog djeteta koje se redovno školuje u Lukavici. Također, izostanak smrtne posljedice kao najbitniji dio je potcijenjen”, ocijenio je branilac Senad Kreho.

On je kazao da se prvostepeno vijeće bavilo matematikom i izreklo kaznu tačno onoliku koliko su Damjanovići proveli u zatvoru, da ne bi došlo do eventualnih tužbi i novih troškova.

On je predložio da se izrekne kazna u donjem minimumu predviđenim zakonom bivše Jugoslavije.

Damjanovići su više od šest godina proveli na izdržavanju kazne izrečene 2007. ranijom presudom Suda BiH, kojom su bili osuđeni na 11, odnosno deset i po godina zatvora.  

Zoran Damjanović je rekao kako se slaže sa pismenom žalbom svog advokata, koji nije prisustvovao sjednici.

“Meni je žao žrtava, ali ja se ne mogu izvinuti, jer nisam nikoga prstom takao”, naveo je Zoran Damjanović.

Primjenjujući odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Sud BiH je umanjio kaznu Zoranu i Goranu Damjanoviću za po četiri i po godine zatvora. Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Goran Damjanović je osuđen na šest i po godina, dok je njegov brat Zoran dobio šest godina zatvora.

Damjanovići su 13. decembra 2013. proglašeni krivima da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), s drugim vojnicima 2. juna 1992. tukli 20 do 30 zarobljenih Bošnjaka u mjestu Bojnik kod Sarajeva. Premlaćivanje je, navedeno je u presudi, trajalo od jednog do tri sata, a zarobljenike su tukli puškama, palicama, nogama i rukama.

Do obnavljanja postupka došlo je nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, rješavajući apelaciju Gorana Damjanovića, zaključio da je trebao biti primijenjen zakon SFRJ jer je blaži po počinioca. Nakon toga je i Ustavni sud BiH usvojio sličan zaključak za Zorana Damjanovića.

Sud BiH potom je ukinuo svoje ranije presude i naložio obnavljanje postupka, a Damjanovićima obustavio izvršenje kazne.

Sud će odluku donijeti u razumnom roku.

Džana Brkanić


This post is also available in: English