Članak

Zatražen pritvor za deset bivših osuđenika

20. Novembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za deset bivših osuđenika za ratne zločine i genocid koji su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode, a koji su osuđeni na kazne od 14 do 33 godine zatvora.

This post is also available in: English

Kako je navedeno u saopštenju Tužilaštva BiH, razlog traženja pritvora je opasnost od bjekstva, skrivanje osoba kojima je pravomoćno dokazana krivnja i uznemirenost populacije žrtava i lokalnih zajednica.

Zbog genocida počinjenog u Srebrenici su osuđeni a pušteni su na slobodu: Slobodan Jakovljević (28 godina zatvora), Aleksandar Radovanović (32), Branislav Medan (28), Brane Džinić (32), Milenko Trifunović (33) i Petar Mitrović (28).

Zbog ratnog zločina počinjenog na području općine Jajce, osuđeni su: Milorad Savić (21 godina zatvora), Mirko (Špire) Pekez (14) i Mirko (Mile) Pekez (29).

Također, na slobodu je pušten i Nikola Andrun, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u logoru Gabela kod Čapljine.

Sud BiH je odluku o puštanju na slobodu donio nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo drugostepene presude zbog pogrešne primjene zakona.  

U saopštenju se navodi kako je Tužilaštvo BiH nezadovoljno odlukom Ustavnog suda, kojom je Tužilaštvo dovedeno u nemogućnost efikasnog krivičnog gonjenja počinitelja ratnih zločina.

“Navedena situacija negativno će se odraziti na dinamiku procesuiranja predmeta ratnih zločina, jer će se tužitelji opteretiti radom na navedenim predmetima”, stoji u saopštenju.

Ustavni sud BiH, postupajući po apelacijama osuđenih za ratne zločine, a sukladno primjeni presude Europskog suda za ljudska prava iz slučaja Maktouf i Damjanović, donio je odluke koje obavezuju Sud BiH da primijeni odredbe zakona koji je važio u vrijeme počinjenja djela, a ne Krivični zakon BiH, po kojem su već osuđeni.

Povezani članci

Mirna Buljugić


This post is also available in: English