Članak

Počela primjena odluke iz Strasbourga

1. Oktobra 2013.00:00
Dva mjeseca nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Zorana Damjanovića, kojeg je Državni sud osudio za ratni zločin po Krivičnom zakonu BiH.

This post is also available in: English

Evropski sud je u julu utvrdio da je Sud BiH ovaj zakon iz 2003. pogrešno primijenio na suđenjima Abduladhimu Maktoufu i Goranu Damjanoviću. 

“Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Zorana Damjanovića. Utvrdio je kršenje člana 7 Evropske konvencije koji sadrži zabranu retroaktivne primjene zakona, a isto tako i obavezu da se primjenjuje blaži zakon za učinioca, i vratio je predmet Sudu BiH da donese novu odluku”, kazao je Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH.

Ova institucija je čekala odluku Suda u Strasbourgu da riješi apelacije koje su osuđeni za ratne zločine podnijeli prije više godina zbog primjene zakona.   

“Ustavni sud BiH ima određeni broj predmeta koji pokreću relevantno ista ili slična pitanja. Ovo je bio najstariji predmet u Ustavnom sudu u kojem je trebalo utvrditi standarde na tragu presude iz Strasbourga. U skorom periodu očekivati je da Ustavni sud primjenom istih principa i standarda donese odluku i u ostalim ovakvim predmetima”, kazao je Mijan.  

Nakon odluke iz Strasbourga, Sudu BiH podneseno je 11 apelacija osuđenih za ratne zločine, kojima se traži preispitivanje primjene zakona. 

Odbrane smatraju da je, u skladu s pravnim načelima, trebalo primijeniti, kao blaži, zakon bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) iz 1976. godine.

Prigovarajući na primjenu Krivičnog zakona BiH, advokat Radivoje Lazarević podnio je apelacije u ime trojice osuđenih za ratne zločine.

On kaže da ga raduje posljednja odluka Ustavnog suda, jer nagovještava da će rješenja drugih apelacija biti slična, te napominje kako ne bi bilo dobro da se nastavi sa dosadašnjom praksom Suda BiH.

„To bi dalo povoda da se odbrane i dalje obraćaju Sudu u Strasbourgu, što je neracionalno, neekonomično i neprihvatljivo“, smatra Lazarević.

Iako, kako napominje, postoje velika razmimoilaženja u tumačenju presude, Lazarević se nada da će u sudskoj praksi biti uspostavljeni precizniji parametri pomoću kojih će se odrediti kada treba primjeniti jedan a kada drugi zakon.

Evropski sud je u odluci zaključio da je Sud BiH prekršio prava Maktoufa i Damjanovića, jer su im mogle biti izrečene niže kazne da je primijenjen preuzeti zakon SFRJ. 

Maktouf je osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u zločinima nad hrvatskim civilima u oktobru 1993. na području Travnika.

Goranu Damjanoviću je 2007. izrečena jedanaestogodišnja kazna zatvora zbog učešća u premlaćivanju grupe zarobljenih Bošnjaka u naselju Bojnik kod Sarajeva. Njegov brat Zoran Damjanović osuđen je na deset i po godina zatvora za ista djela.

Marija Taušan


This post is also available in: English