Članak

Odbijeno Zečevićevo priznanje krivice

1. Jula 2013.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je sporazum o priznanju krivice za zločin počinjen na Korićanskim stijenama koji je bivši pripadnik prijedorskog interventnog voda Saša Zečević 20. juna zaključio s Tužilaštvom BiH.

This post is also available in: English

Dragomir Vukoje, predsjedavajući Apelacionog vijeća, kao razlog odbijanja naveo je da predložena krivična sankcija od deset do trinaest godina nije adekvatna težini počinjenog djela.
Nakon ove odluke, branilac Radovan Stanić zatražio je izuzeće sudija Apelacionog vijeća.
“Bez obzira što se sporazum o priznanju krivice ne može koristiti kao dokaz, Vijeće je imalo taj sporazum pred sobom i mislim da to saznanje može uticati na njih, svjesno ili podsvjesno”, rekao je Stanić.
Hilmo Vučinić, član Apelacionog vijeća, kazao je braniocu da, po Zakonu o krivičnom postupku (ZKP), mora obrazložiti zahtjev za izuzeće kako bi se o tome razmatralo na općoj sjednici.
“Sporazum će ući u spis i eventualno drugo Apelaciono vijeće će znati o tome i pročitat će ga, ali u njemu ne piše ništa osim da je optuženi priznao krivicu i da će svjedočiti o zločinima”, obrazložio je Vučinić.
Na njegovo pitanje šta je Zečević rekao novo u odnosu na trojicu optuženih koji su ranije priznali krivicu za isti zločin, tužiteljica Slavica Terzić je odgovorila da nisu svi saizvršioci mogli vidjeti sve.
“Zbog pojedinih segmenata važno je ko je bio u prvom autobusu, ko u drugom, a ko ih je dočekao na Korićanima. Izjava Zečevića će pomoći da se kristalno jasno znaju ovi detalji”, objasnila je Terzić.
Krivicu za zločin na Korićanskim stijenama počinjen 21. augusta 1992. godine, kada je strijeljano oko 200 civila koji su konvojem krenuli iz Prijedora prema Travniku, ranije su priznali Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić te svjedočili protiv ostalih optuženih. Ivanković je 2009. osuđen na 14, Đurić na osam, a 2010. Četiću je izrečeno 13 godina zatvora.
Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom 2004. osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za isti zločin.
Osim ove četvorice, za zločin na Korićanskim stijenama su pred Sudom BiH pravomoćno osuđeni Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21, te Željko Stojnić na 15 godina zatvora.
Za učešće u strijeljanju civila Zečević je bio optužen s Radoslavom Kneževićem, Marinkom Ljepojom, Petrom Čivčićem i Brankom Topolom. On je u junu 2012. osuđen na 23 godine zatvora, kao i Knežević i Ljepoja, dok su Čivčić i Topola oslobođeni.
U toku žalbenog postupka, sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom je, osim Zečevića, postigao i Radoslav Knežević.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English