Perišić i Zoranović: “Čuo sam krike svoje sestre i nikako joj nisam mogao pomoći”

22. Juna 2020.17:41
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici Ivan Matešić, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pročitao je iskaze zaštićenog svjedoka R-2 iz 2014. i 2015. godine u kome je on naveo da su mu u Srednjoškolskom centru silovane sestra i kćerka, te da su zatočenici premlaćivani.

Božidar Perišić i Vinko Zoranović. Izvor: Sud BiH

U prvom iskazu svjedok je naveo da ga je rat zatekao u Rogatici, te da je sve vrijeme tokom rata bio civil.

“21.5.1992. sam otišao kod Tome Anđelića na kafu, a njegova žena je plakala. Kad sam krenuo kući, zasula me paljba. Srbi su tada pucali”, pročitano je iz iskaza svjedoka R-2 u kome je naveo i kako je jedan dan bilo zatišje, a potom se kroz megafon čulo kako muslimani treba da izađu na trg i predaju oružje.

“Nakon toga je uslijedio i drugi poziv kada mi je supruga ostala kući, a ja otišao na trg. Tada je rečeno da ćemo svi u Srednjoškolski centar”, rekao je svjedok u istrazi, dodavši kako je treći poziv uslijedio kroz nekoliko dana, a nakon toga i četvrti poziv.

Kako je R-2 kazao u iskazu, tada su ga udarali, nakon čega je 300 ljudi krenulo sa trga u školu, gdje je kasnije bilo i 1.200 ljudi.

“Goga je zapisivala sve nas. Kad je zapisala sina moje tetke, vidio sam da je broj oko 1.300”, pročitano je iz iskaza.

U iskazu je R-2 naveo i da su zatvorene u školi po noći tukli.

“Došli su po moju sestru da je vode na ispitivanje, nakon čega sam čuo jauke i zapomaganja”, pročitano je iz iskaza, nakon čega se navodi kako je svjedok sestru pitao šta je bilo, a ona je rekla da je sve uredu, da bi sutradan rekla da je silovana.

“Moja supruga je također odvođena, ali je nikad nisam pitao šta je bilo”, kazao je u istrazi R-2, kada je naveo i da mu je kćerka silovana.

Iz drugog iskaza R-2 je pročitano kako su jednu noć pozvali njegovu sestru R-1, te da je on krenuo da vidi šta se dešava, nakon čega je čuo zapomaganje i vrisku.

“Čuo sam krike svoje sestre i nikako joj nisam mogao pomoći”, pročitano je iz iskaza u kome se dalje navodi kako joj je kazao da nikome ništa ne govori.

U ovom iskazu on je naveo da su glavni u logoru bili Rajko i izvjesni Macola.

“U Srednjoškolskom centru su se isticali Vinko zvani Joja i Mrki, za koje mislim da su bili upravnici”, rekao je svjedok 2015. godine.

Odbrana prvooptuženog Božidara Perišića uložila je prigovor relevantnosti na pročitane iskaze, dok je Odbrana Vinka Zoranovića kazala kako bi svjedoka pitala da li su mu djeca išla u školu, te kad je prestao sa radom.

Zoranoviću i Perišiću se sudi za zločine počinjene u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine. Prema optužnici, oni su vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice učešćem u ubistvima, silovanjima, te nezakonitim zatvaranjima.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Zoranović se tereti da je u noći sa 20. na 21. juni 1992. godine iz Crkvenog doma izveo S.R., odveo je u zgradu prekoputa, te je silovao u jednom od napuštenih stanova. Također je optužen da je u Srednjoškolskom centru u Rogatici silovao zaštićenu svjedokinju R-1.

Na ovom ročištu je na poziv Odbrane Vinka Zoranovića iskaz dao svjedok Milorad Despotović iz Rogatice. On je kazao kako Zoranoviće zna kao porodicu, te da je pored Vinka znao i Miroslava i Dragana.

“Vinko i Miroslav su bili upečatljivi, Vinko je bio debeo, deblji nego sad, a Miroslav je imao izrazito plave oči”, kazao je svjedok, dodavši kako je Vinko imao nadimak Joja.

Svjedok je rekao kako poznaje zaštićene svjedoke R.S., R-1 i R-2, da je R-2 tokom 1992. godine radio u Tvornici, te da je kada je grad blokiran pozvan u Srednjoškolski centar gdje je bio do augusta.

“U školi su bili Bošnjaci, do 5. augusta – kada se organizovao prevoz za Sarajevo, a R.S., R-1 i R-2 su izrazili želju da ostanu u Rogatici”, ispričao je svjedok.

Despotović je kazao i kako su R-1 i R-2 nakon škole prešli u stan na trgu u njegovom ulazu, gdje su živjeli sve dok nisu izrazili želju da idu u Crnu Goru.

Odgovarajući na pitanja tužioca Matešića, svjedok je kazao da mu nije poznato da su muškarci iz Srednjoškolskog centra odvođeni na radove, a žene silovane.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. juli.

 

Nermina Kuloglija-Zolj