Suđenje

Istražioci ispričali kako su pronašli video i identifikovali Kasupovića

1. Jula 2020.11:21
Na suđenju Senadu Kasupoviću za terorizam, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o načinima na koje su dolazili do informacija o optuženom i njegovom boravku u Siriji.

Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH
Senad Kasupović. Izvor: Sud BiH

Na ročištu su saslušana tri pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čija imena ne mogu biti objavljena zbog prirode posla koji obavljaju.

Dva svjedoka, zaposlena kao istražioci na poslovima borbe protiv terorizma, ispričala su kako su 2019. na internetu pronašli video-snimak na kojem su, između ostalih, identifikovali optuženog Kasupovića.

Objasnili su da su snimak pronašli na otvorenom profilu pod imenom Abdul Aziz na društvenoj mreži “Telegram”. Prema njihovim riječima, petominutni video je posvećen Suadu Šabiću, koji je poginuo u Siriji.

Jedan od istražioca naveo je da se u videu prikazuju scene boravka Šabića na ratištu, te da se u jednom dijelu pojavljuje i Kasupović.

Svjedoci su kazali da su iz tog snimka izvučene fotografije optuženog, te da je o svemu sačinjen zapisnik.

Rečeno je i da je protiv Kasupovića 2015. bio podnesen izvještaj zbog pridruživanja paravojnim formacijama, te kako je za njim bila raspisana potjernica.

Na pitanja Odbrane svjedoci su odgovorili da ne znaju ko je autor videa, kao ni čiji je “Telegram”.

Treći svjedok, takođe iz SIPA-e, ispričao je kako je na terenu prikupljao informacije nakon što su 2014. dobili informacije da je Kasupović u Siriji. On je kazao da je otišao u mjesto prebivališta optuženog na području Velike Kladuše i razgovarao sa njegovom majkom, koja mu je rekla da joj je sin u Siriji i da se čuju telefonom. Od nje je čuo da se Kasupović prije odlaska u Siriju bio “povukao u vjeru” i promijenio način odijevanja.

Svjedok je razgovarao i sa Rifetom Šabićem, ocem Suada koji će kasnije poginuti. On je naveo da mu je sagovornik kazao da je razgovarao sa Kasupovićem i da mu je on rekao da mu je sin Suad “dole” i da je na nekoj obuci.

Na pitanje branioca Huseina Mušića svjedok je odgovorio da se majci optuženog predstavio ko je. Branilac je prokomentarisao da mu ovaj svjedok nije relevantan jer nije sporno da je Kasupović bio u Siriji.

Kasupović je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama. Prema optužnici, on je 12. jula 2013. napustio BiH i po dolasku u Siriju postao pripadnik ISIL-a, u čijim je redovima, zajedno s drugim licima iz BiH, ostao sve do decembra 2019. godine.

Marija Taušan