Članak

Kuvelja: Dostavljeni novi transkripti

6. Jula 2012.00:00
Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo je dostavilo nove transkripte iskaza svjedoka, a Sudsko vijeće je najavilo da će o njihovom prihvatanju odlučiti nakon što ih pročita.

This post is also available in: English

Na trećem ročištu posvećenom ulaganju transkripata, tužilac Ibro Bulić je dostavio iskaze svjedoka u kojima je obilježio dijelove relevantne za optužnicu protiv Kuvelje.

Branilac Izet Baždarević složio se da se iskazi umrlih svjedoka pročitaju na narednom suđenju, dok je zatražio da se Odbrani omogući da ispita Momira Nikolića, Josepha Kingorija i zaštićenog svjedoka PW-100.

Nikolića, nekadašnjeg pomoćnika komandanta za bezbjednost Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Haški tribunal je osudio na 20 godina zatvora za zločine u Srebrenici, nakon što je priznao krivicu.

On je više puta svjedočio na suđenjima u Haagu, dok je Kingori, bivši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici, osim u Haagu, svjedočio i u Sudu BiH.

Kuvelju, bivšeg pripadnika Centra za obuku na Jahorini pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Tužilaštvo BiH tereti da je u julu 1995. u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica kod Bratunca učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca iz Srebrenice.

Suđenje će biti nastavljeno narednog utorka, 10. jula.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English