Grad: Istočno Sarajevo

IMG_0228-1280x720.jpg

14. Septembra 2023.
Otkazivanjem predavanja Sergeja Baburina na Pravnom fakultetu u Sarajevu nakon pisanja medija te najavom filma o srpskim stradanjima u Sarajevsko-romanijskoj regiji i željom za još boljom saradnjom sa gradovima i općinama u Republici Srpskoj, završila je posjeta ruske delegacije koju je predvodio. Ranije je Evropsko vijeće za vanjske odnose navelo da Rusija svoje ciljeve u BiH ostvaruje podržavajući lokalne etnonacionalističke opunomoćenike.

BIRN-BiH-Foča-4-1280x720.png

12. Novembra 2021.
Lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini odlučile su ignorisati poziv bivšeg visokog predstavnika da uklone murale u čast osuđenih ratnih zločinaca kakvi postoje u najmanje pet opština što otežava život povratnicima u ova mjesta, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Državno tužilaštvo je u međuvremenu odbacilo tri od nekoliko desetina prijava za negiranje genocida ili ratnih zločina.

BazaTeaserCover-1280x720.jpg

23. Jula 2021.
Grad Istočno Sarajevo objavio je tender za nabavku putničkog motornog vozila putem finansijskog lizinga, u vrijednosti od 73.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Gradonačelnik Ljubiša Ćosić navodi da je postojeće vozilo koje ima na raspolaganju staro šest godina i da je u jako lošem stanju, a da im je potrebno vozilo koje odgovara vrstama puteva u gradu Istočno Sarajevo i samoj Bosni i Hercegovini.

Otvaranje-Državnog-zatvora-1280x960.jpg

22. Jula 2020.
Nakon više od decenije od početka izgradnje, danas je u Vojkovićima otvoren prvi Zavod za izvršenje krivičnih sakcija, pritvora i drugih mjera, kapaciteta više od 300 ćelija u kojima će biti smješteni zatvorenici osuđeni u Sudu BiH za najteža krivična djela.