Članak

Živković i Tadić: “Sakrivanje” izjava

3. Aprila 2012.00:00
Nastavak suđenja Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine u Čajniču, odgođen je jer Tužilaštvo BiH nije dostavilo Odbrani iskaze svjedoka koji su trebali biti ispitani.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće odgodilo je saslušanje dva svjedoka koji su trebali svjedočiti u korist optuženog Živkovića jer Državno tužilaštvo, koje je ranije ispitivalo ove svjedoke, iskaze nije dostavilo Odbrani.

“Saznali smo da su svjedoci koji trebaju svjedočiti davali izjave Tužilaštvu BiH, ali nama te izjave nisu dostavljene. Također, Odbrana ima saznanja da su još neki svjedoci saslušani, ali se njihove izjave kriju od Odbrane”, rekao je Slaviša Prodanović, branilac optuženog Živkovića.

Prodanović je predložio da se svjedoci koji su trebali biti ispitani na ovom suđenju ispitaju nakon što se Odbrani dostave iskazi iz Tužilaštva.

Živkovića Tužilaštvo BiH tereti, zajedno sa Duškom Tadićem, te Milunom Kornjačom, za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. godine na Mostini.

U optužnici stoji da je Živković bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče, Tadić nekadašnji pripadnik paravojne jedinice “Plavi orlovi”, a Kornjača bivši komandant ove jedinice.

Suđenje Kornjači se vodi odvojeno od suđenja Živkoviću i Tadiću, ali zbog ekonomičnosti na istom suđenju su se provodili zajednički dokazi Tužilaštva BiH. Postupak protiv Kornjače je odvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Odbrana Tadića je također zatražila od Tužilaštva BiH da dostavi sve iskaze svjedoka koji su potrebni Odbrani.

“Odbrana i Tužilaštvo nemaju ravnopravan status kada se radi o dokazima. Čudi me ponašanje tužioca, jer krije oslobađajuće dokaze koje je dužan da nam dostavi”, rekao je Milenko Vojo Radović, branilac optuženog Tadića.

Sudsko vijeće je zatražilo od Tužilaštva da dostavi potrebne dokaze Odbranama optuženih. 

Nastavak suđenja zakazan je za 16. april ove godine.

                          S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English