Članak

Radić i ostali: Novi branilac prvooptuženog

22. Oktobra 2010.00:00
Apelaciono vijeće je razriješilo dužnosti advokata Dragana Barbarića, a prvooptuženog Marka Radića će od sada braniti Ragib Hodžić iz Zenice.

This post is also available in: English

Mirza Jusufović, predsjedavajući Apelacionog vijeća Državnog suda, kazao je da su ispunjeni zakonski uslovi da se nastavi obnovljeno suđenje četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji se terete za zločine na području Mostara.

Radić je na prošlom ročištu, 28. septembra 2010. godine, kazao da je “zbog nesuglasica” odlučio otkazati punomoć advokatu Draganu Barbariću, koji ga je zastupao skoro pet godina.

Prvostepenom presudom Suda BiH, izrečenom u februaru prošle godine, Radić, bivši komandant Prve bjelopoljske bojne HVO-a, osuđen je na 25 godina, Dragan Šunjić, nekadašnji dokomandant zatvora u Vojnom kod Mostara, na 21 godinu, Damir Brekalo, bivši vojnik HVO-a, na 20 godina, i Mirko Vračević, kao bivši stražar u Vojnom, na 14 godina zatvora, zbog učešća u nizu zločina nad zatvorenicima u logoru Vojno tokom 1993. i 1994.

Prema navodima nepravosnažne presude, proglašeni su krivima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio progon bosanskih muslimana, nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda, što je za posljedicu imalo smrt nekoliko osoba.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu i odredilo ponovno suđenje, koje je počelo u julu 2010. godine.

Na ovom ročištu nastavljeno je preslušavanje audiosnimaka svjedočenja iz prvostepenog postupka, a prema službenom rasporedu Državnog suda, obnovljeno suđenje će se nastaviti u utorak, 27. oktobra 2010.

D.Dž.

This post is also available in: English