Vijest

Forum za upravljanje internetom ponovo u BiH

13. Septembra 2023.12:35
Nakon pet godina, u Bosni i Hercegovini održava se Forum za upravljanje internetom u BiH, a teme o kojima će diskutovati najveći stručnjaci za kibernetičku sigurnost i prava građana, predstavnici akademske zajednice i mediji, ovim putem vi možete odabrati.

This post is also available in: English

Internet Governance Forum. Foto: EPA-EFE/LUKASZ GAGULSKI POLAND OUT

Prvi državni sastanak Foruma za upravljanje internetom (BH IGF – Internet Governance Forum) koji će biti održan u našoj zemlji u posljednjih pet godina zakazan je za 2. oktobar u hotelu “Novotel” u Sarajevu.

S obzirom na kompleksnost uređenja, nepostojanja strateškog pristupa i sve većih izazova s kojima se država suočava u pogledu digitalnih prava, cyber sigurnosti, rada društvenih mreža i drugih pitanja iz online sfere, BIRN BiH je skupa s partnerima odlučio ponovo pokrenuti IGF platformu u BiH.

Organizacioni komitet čine Centar izvrsnosti za kibernetičku sigurnost u Bosni i Hercegovini (CSEC), BHNIX.ba, Centar za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Logosoft i BIRN BiH.

Glavni fokus Foruma bit će cyber sigurnost – prvi put će biti predstavljen novi izvještaj o takvim prijetnjama u BiH – kao i na slobodi izražavanja i medija na internetu i historijskom revizionizmu, te nasilju nad ženama i marginalizovanim grupama putem informacionih i komunikacionih tehnologija.

Svaka sesija će rezultirati ključnim porukama koje će biti prenesene na globalnom IGF-u 2023 u Tokiju, koji od 2006. godine saziva generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Bilo bi nam veliko zadovoljstvo da, odabirom dvije od ponuđenih tema od važnosti za građane, vi utičete na rad ovogodišnjeg Foruma, čije će se praktične ideje prezentovati na sljedećem godišnjem skupu, ali i ako želite da prisustvujete lično, svoju prijavu pošaljite na e-mail adresu: [email protected]

This post is also available in: English