Vijest

Ruske diplomate akreditirane u BiH prije nego je postao ministar, tvrdi Konaković

13. Septembra 2023.16:10
Ruske diplomate protjerane iz drugih zemalja a trenutno akreditirane u Bosni i Hercegovini, identifikacijske kartice su dobile po dolasku, ali prije mandata trenutnog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, tvrdi on, kao i da diplomatske liste često nisu ažurirane.
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH. Foto: EPA-EFE/Peter Lakatos

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, na konferenciji za medije je kazao kako su dvojica ruskih diplomata koje su evropske zemlje protjerale – Ilija Serov i Anton Sokolov – o čemu je Detektor pisao u istraživanju, u zemlju ušli 25. oktobra 2022., odnosno 12. januara 2023. godine.

“Ruska ambasada je u tim rokovima uputila Ministarstvu dopis i zatražila akreditaciju”, rekao je Konaković navodeći kako su oni ušli bez notifikacije [najave prije ulaska].

Prema Pravilniku o uslovima i načinu izdavanja identifikacijskih iskaznica za službovanje u diplomatskim predstavništvima, ova predstavništva su s dolaskom u zemlju dužna notifikovati Ministarstvo vanjskih poslova o novim članovima i članovima njihovih porodica, nakon čega im Ministarstvo izdaje identifikacijsku iskaznicu.

Naveo je da je zahtjev za akreditaciju za Serova upućen 25. oktobra 2022. godine, a akreditacija je preuzeta 27. oktobra.

Za Sokolova je zahtjev upućen 12. januara 2023. godine, a akreditacija je podnesena dan kasnije, kazao je Konaković, koji je na mjesto ministra vanjskih poslova BiH stupio 26. januara.

“Ovi su ljudi prešli granicu bez da je Obavještajno-sigurnosna agencija ili Granična policija reagovala”, rekao je ministar navodeći da su diplomatske liste “takve da se znalo desiti da nisu ažurirane mjesecima” i osvrćući se na navode bivše ministrice Bisere Turković, koja je ranije kazala da su diplomatske liste pokazatelj ko su aktivne diplomate u kojem periodu.

Detektor je objavio istraživanje o tome kako su evropske države protjerale ruske diplomate nakon početka invazije na Ukrajinu, a da su te diplomate trenutno akreditovane u BiH.

Nakon objave istraživanja, Konaković je rekao da je njihov dolazak sigurnosni propust.

Tada je izjavio da Državno ministarstvo vanjskih poslova nije nikoga pustilo u BiH niti legitimisalo.

Turković je ranije za Detektor navela da bi Konaković sada trebao primijeniti Pravilnik da ukine status diplomatama, i da treba insistirati na tome, a ne na traženju krivca.

Tokom današnje konferencije, Konaković je kazao kako će iskoristiti sve mehanizme koje ima protiv svakog diplomate koji je “došao da špijunira i podriva”.

“Na sve indikacije da neko radi protiv BiH iskoristit ću kapacitet”, zaključio je navodeći da pritom mora poštovati zakone BiH.

Nermina Kuloglija-Zolj